Deși marile lanțuri de retail au făcut și fac în continuare eforturi pentru a le asigura accesul micilor producători români pe rafturile magazinelor, adevărul este că cea mai mare parte a acestora nu au nicio șansă de a ajunge în postura în care clienții să se bată pe produsele lor. Dimpotrivă, mulți dintre ei iau în continuare calea micilor piețe de la marginea orașelor, ori le vând direct din poarta casei, cam singurele lor moduri de a-și pune marfa la vânzare.

Acesta este și cazul Gabrielei Cerveanu, fermieră din județul Giurgiu, care spune că, în general, toată lumea se văicărește: cine cumpără se vaită că nu are bani, iar cine vinde zice că nu se poate să vândă atât de ieftin, adăugând totodată faptul că, din cauza faptului că inflația e foarte sus, nu e putere de cumpărare.

Totodată, aceasta explică că deocamdată vinde doar răsaduri, pe care anul trecut le-a dat cu 1 leu, iar acum le-a pus prețul de 1 leu 50, în vreme ce alții le dau cu 2 lei, din cele care sunt hibrid.

Cât despre acest preț, de 2 lei, ea spune că la anul crede că va face și ea același lucru, dar decoamdată trebuie să convingă clienții să dea acești bani.

Li se pare că m-am aruncat prea sus. Păi nu vezi, bre, inflația, că ea s-a aruncat, nu eu? Sunt destul de șocați, toată lumea vrea un leu, care e prețul de acum 10 ani.

Gabriela Cerveanu, fermieră județul Giurgiu

Cât despre producția proprie, aceasta spune că este vorba despre căpșuni, zmeură, roșii, varză, conopidă, la care însă deocamdată se muncește și se sapă.

Pe de altă parte fermiera spune că este sigură că va fi o producție mare de fructe și legume anul acesta, dar în condițiile în care nu vine vreo grindină sau vreo altă calamitate.

Căpșunile o să le vindem la Pucheni (Târgul Pucheni din Rahova, n.r.), nu stau la tarabă, noi ăștia care muncim nu putem să stăm la tarabă. Cine mai muncește dacă eu stau acolo? Cât despre legume, am și ceva clienți care vin acasă, dar o să le ducem la piața din comuna Băneasa.

Gabriela Cerveanu, fermieră județul Giurgiu

Totodată, ea explică faptul că acestea sunt mai frumoase ca oricând anul acesta pentru că le-au fost aplicate biostimulatorii Daymsa, adăugând în același timp că "numai cu apă chioară nu se fac".

Nu în ultimul rând, fermiera mai spune că ea și familia sa nu au luat subvenții, chiar și panourile solare fiind realizate prin munca proprie.

Aceasta specifică, totodată, că este vorba despre panouri solare cu care scoate apă din fântână, din puț, pentru că, fiind la marginea satului, nu are curent.

Participă și tu la evenimentul Agricultura viitorului, care va avea loc pe data de 23 aprilie, la hotelul Sheraton, în prezența autorităților din domeniu, dar și a fermierilor, a producătorilor locali și a reprezentanților din retail.

Sursa foto: Shutterstock / ABO PHOTOGRAPHY

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri