Este de asteptat ca leul sa reinceapa sa se aprecieze, avand in vedere dorinta BNR ca inflatia sa se mentina la 7%, chiar daca asistam sau vom asista la noi scumpiri ale utilitatilor sau ale carburantilor. Se vorbeste deja despre posibilitatea ca la finele anului inflatia sa fie de 8,5%. Iar principala parghie cu care se doreste stavilirea majorarii preturilor ramane cursul de schimb.

La aceasta evolutie vor contribui si banii cu care fondurile speculative straine vor sosi in Romania, pentru a profita de relativa stabilitate a cursului si de dobanzile care le ofera randamente de 5-6 ori mai mari decat in euro-zona sau, de ce nu, America. Banilor fierbinti li se vor adauga cei stransi de romanii care muncesc in afara tarii. Acestia din urma ar putea crea o presiune suplimentara in ultima parte a lui aprilie si inceputul lui mai, cu ocazia Sarbatorilor Pascale. Ramane de vazut daca va exista un flux masiv de valuta sau masurile preventive luate de BNR au speriat o parte din banii fierbinti asteptati.
O prognoza privind evolutia cursului euro in aprilie este riscanta, dar sa tinem cont de declaratiile semioficiale care indica un culoar, pana la finele anului, cuprins intre 3,5 si 4,2 lei.

Pe pietele internationale, paritatea a fluctuat intre 1,2866 si 1,3060 dolari. Vineri a fost cea mai agitata zi, euro coborand pe piata americana la 1,29 dolari. Analistii cred ca posibilitatea ca Rezerva Federala sa isi continue politica de majorare a dobanzilor, a creat terenul favorabil pentru aprecierea monedei verzi. Daca Banca Centrala Europeana continua sa ezite in privinta modificarii dobanzii, care se mentine la 2%, Fed a majorat-o, din iunie trecut si pana in martie, de la 1 la 2,75%. In aceste conditii, paritatea va fluctua in aprilie intre 1,2740 si 1,3150 dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri