Data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sau momentul critic cum este numit de unii specialisti pare a fi chiar 1 ianuarie 2007, mai ales acum cand parlamentarii europeni au aprobat acest termen, insa siguranta ramane totusi semnarea tratatului pe 25 aprilie. In ceea ce priveste costurile suportate de romani pentru integrare, este greu de anticipat.

"Nu pot veni acum cu o singura cifra globala, care sa insumeze toate costurile integrarii. Ceea ce putem cuantifica cu exactitate sunt costurile legate de implementarea standardelor UE si cele legate de contributia noastra la bugetul comunitar. Pentru reforma institutionala si modernizarea economiei romanesti, evaluarile sunt foarte greu de realizat", a spus recent Gabriela Dragan, directorul Departamentului de Studii Europene din cadrul Institutului European, potrivit portalului euractiv.ro. Totusi, un lucru este cert: Romania va contribui, in primii trei ani dupa integrare, cu 5,6 miliarde de euro la bugetul comunitar si va primi de la acesta 8,9 miliarde de euro in aceeasi perioada de timp. Dar pana la a primi "banii europeni" suntem nevoiti sa investim o groaza de bani, mai ales in mediu si infrastructura. In acest context, Romania trebuie sa investeasca in urmatorii trei ani circa 18 miliarde de euro in infrastructura de transport, iar pana in 2015 alte zece miliarde de euro, potrivit studiilor si analizelor efectuate. Pentru mediul din acest an si pana in 2024, Romania va trebui sa investeasca aproape 30 miliarde de euro numai pentru implementarea reglementarilor de protectie a mediului inconjurator.

Cea mai mare parte, adica mai mult de o treime, va trebui suportata de catre agentii economici si marii poluatori, pentru ca mai nou se aplica si la noi deviza europena: poluatorul plateste. Statul urmeaza sa contribuie cu aproximativ 20% din necesarul de acoperit, iar din fonduri UE costurile pentru mediu vor fi acoperite in proportie de 30%. De altfel, chiar si dna Dragan aminteste ca studiile, fara exceptie, insista asupra faptului ca problema esentiala o reprezinta de acum implementarea aquis-ului comunitar. "Exigentele impuse au determinat si vor continua sa determine si costuri, poate chiar si suferinta: vor exista si firme care trebuie sa-si modernizeze tehnologia, altele care isi vor inchide portile pentru ca nu vor mai fi suficient de competitive pe piata, categorii de persoane care trebuie sa se recalifice", a mai spus reprezentantul Institutului European.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri