Masurile de relaxare fiscala din ultimul an, constand din cresteri de salarii si beneficii sociale concomitent cu reducerea unor taxe, au crescut puternic deficitul bugetar al Romaniei, context in care autoritatile ar putea fi nevoite ca in urmatorii ani sa se concentreze pe reducerea unor cheltuieli pentru echilibrarea bugetului, inclusiv a celor militare, potrivit analistilor grupului austriac Erste. Dintre tarile membre NATO din Europa Centrala si de Est, doar Polonia respecta cerinta NATO de a aloca pentru aparare fonduri reprezentand minim 2% din PIB.

Erste estimeaza un deficit bugetar de 2,9% din PIB pentru anul acesta si de 3,5% pentru anul urmator.

"Deficitul bugetar al Romaniei este deja la limita, iar o majorare a cheltuielilor militare de la nivelul actual de 1,5% din PIB la cel cerut de NATO, de 2%, ar adauga o presiune suplimentara. In 2015, presedintele Romaniei a semnat un acord cu toate partidele politice din Parlament pentru majorarea, in viitor, a cheltuielilor pentru aparare la 2%. Totusi, o serie de initiative cu un puternic impact negativ asupra deficitului bugetar au fost adoptate ulterior, iar guvernul care va fi format dupa alegeri ar putea fi nevoit sa limiteze cheltuielile dupa 2016, inclusiv cele militare", potrivit analistilor Erste.

In contextul tensiunilor geopolitice in crestere, candidatul Partidului Republican la presedintia SUA, Donald Trump, a pus sub semnul intrebarii articolul 5 al NATO in cazul tarilor care nu respecta regulile organizatiei. Dintre tarile din Europa Centrala si de Est membre NATO, doar Polonia are cheltuieli militare de peste 2% din PIB. In regiune, peste acest prag mai trece doar Serbia, tara care nu este insa membra NATO. Articolul 5 constituie fundamentul NATO ca alianta militara si prevede ca toate tarile NATO sa vina in sprijinul unui membru al aliantei daca acesta este atacat.

Dintre membrii din Europa de Est, doar Cehia si Ungaria ar avea spatiul fiscal de a majora cheltuielile pentru aparare fara a depasi limitele de deficit bugetar. Cehia vrea sa-si majoreze fondurile pentru armata astfel icant sa ajunga la 1,4% din PIB pana in 2020.

In comparatie, in Croatia, Slovacia, Slovenia si Romania o necesitate imediata de a majora cheltuielile pentru armata ar ameninta stabilitatea bugetara si ar creste deficitele peste 3% din PIB, afirma Erste.

Din perspectiva celuilalt criteriu al NATO, cheltuielile pentru echipamente ca procentaj din cheltuielile totale, Polonia, Slovacia si Romania sunt aproape sau depasesc pragul de 20%.

Romania a inregistrat in prima jumatate a anului un deficit bugetar de 0,5% din PIB.

"Guvernul care va instalat dupa alegeri va trebui sa tina sub control deficitul bugetar, iar asta ar putea afecta cresterea economica din 2017, pe langa efectele deciziei britanicilor de a parasi UE si tulburarile din Turcia", noteaza analistii Erste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri