Prim-ministrul Dacian Ciolos a lansat Platforma 100, care cuprinde principiile si proiectele pe care vrea sa le aplice in cazul in care va ramane prim-ministru. Programul contine 10 principii de baza, un program de masuri pentru primele 100 de zile ale viitoarei guvernari si un portofoliu de proiecte nationale.

”Am promis ca nu voi candida in aceste alegeri si ca nu ma voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea ramane ferma, iar Guvernul pe care il conduc ramane unul independent. Mandatul de premier pe care l-am preluat in noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politica si economica a tarii. Totodata, a avut rostul de a da partidelor politice ragazul necesar sa se reformeze, sa recastige increderea oamenilor, sa se deschida mai mult spre societate”, a scris Dacian Ciolos in preambulul platformei sale, informeaza News.ro.

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat la un post de televiziune ca documentul prezentat de premierul Dacian Ciolos este ” un set de principii cu care premierul a venit si cu care cei de la PNL sunt de acord. Contributia PNL va veni abia de acum inainte. Maine, in Biroul Politic National, impreuna cu colegii vom aduce opinia noastra pe aceasta platforma”, a mai spus presedintele PNL.

Liderul PNL a precizat ca principiile si platfoma insemana enunturi de bun-simt, iar diferenta, fata de alti oameni politici, este ”credibilitatea omului care isi asuma aceste principii”.

Premierul constata ca unele formatiuni politice au evitat reformarea pastrandu-si modul de raportare la alegatori. Ciolos sustine ca a incercat sa arate ca Romania poate fi guvernata altfel: onest, corect si integru. ”Nu totul a mers bine, dar am incercat sa corectam cu onestitate greselile facute. Dar, tocmai pentru ca acum am aceasta experienta, cred ca schimbarea poate sa continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare dupa alegerile din 11 decembrie 2016, ar trebui dezvoltat in baza unor principii asumate public, sustinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizatiile societatii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem ca aceasta schimbare e necesara”, a afirmat Ciolos.

Premierul a explicat ca numele de Platforma 100 vine de la apropiata celebrare a centenarului Marii Uniri. ”De aceea, va propun Platforma #Romania100 – Romania la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernari pentru cetateni, insotite de un portofoliu de proiecte nationale care cred ca ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor. O platforma pentru a ne recastiga increderea in Romania si in noi insine”, a spus seful Guvernului.

Cele 10 principii ale lui Ciolos, in formularea sa, sunt:

1. sustin o Romanie fara coruptie;

2. sustin o Romanie cu o clasa politica responsabila;

3. sustin o Romanie guvernata cu bun simt;

4. sustin o Romanie in care fiecare munceste si este platit cinstit;

5. sustin o Romanie fara saracie;

6. sustin o Romanie cu o economie competitiva;

7. sustin o Romanie cu adevarat educata;

8. sustin o Romanie sanatoasa;

9. sustin o Romanie care conteaza in Uniunea Europeana si NATO;

10. sustin o Romanie a tuturor romanilor.

Ciolos sustine ca eradicarea coruptiei trebuie facuta la nivelul de jos in care romanii sa refuze sa mai dea mita pentru servicii la care sunt indreptatiti insa arata ca este nevoie si de un semnal dat de clasa politica. ”Nicio forta politica din Romania nu trebuie sa puna oprelisti luptei impotriva coruptiei, sa slabeasca justitia si statul de drept”, arata Ciolos.

In ce priveste responsabilitatea clasei politice, actualul premier avertizeaza ca exista riscul ca, dupa alegeri, Romania sa fie condusa de oameni cercetati sau condamnati penal. ”La 100 de ani de la Marea Unire, Romania merita o clasa politica cinstita, care sa devina un model de etica si onestitate, nu de populism si demagogie. Merita un Parlament ai carui membri respecta justitia, care tin cont de nevoile si de asteptarile societatii, care lucreaza pentru tara, nu pentru interese private. Romania are nevoie de oameni politici, demnitari si oameni de stat vizionari, in serviciul cetatenilor”, crede Ciolos.

In al treilea rand, guvernarea ”cu bun simt” a Romaniei presupune, in opinia lui Dacian Ciolos, ”o reforma profunda a administratiei si de crearea unui corp administrativ competent, integru” astfel incat ”respectul pentru cetateni trebuie scris in ADN-ul administratiei”.

In ce priveste crearea de locuri de munca, Ciolos isi propune ca oportunitatile sa nu apara doar in marile centre urbane ale tarii, ci si in judete cu o saracie accentuata, iar pentru aceasta este nevoie de consolidarea capitalului autohton, in paralel cu stimularea investitiilor straine.

In domeniul protectiei sociale, este nevoie, crede premierul, de continuarea reformei asistentei sociale. ”Aproape jumatate din populatia tarii traieste in saracie. Un copil din trei abandoneaza scoala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistenta sociala din Europa. In loc sa fie sprijiniti, cei mai saraci dintre noi sunt pusi pe drumuri, sunt folositi ca masa de manevra electorala. Romania are nevoie de un nou concept de incluziune sociala, bazat pe activarea economica a celor in nevoie”, precizeaza Ciolos.

Competitivitatea economica se poate obtine prin investitii majore in infrastructura, politici de reducere a dezechilibrelor intre regiuni si de maximizarea efectelor investitiilor publice. ”La aproape 100 de ani de la Marea Unire, Romania nu are o autostrada care sa treaca muntii. Polul saraciei din Europa este la noi si exista dezechilibre majore de dezvoltare intre regiuni. La asta ne-au adus inconsecventa, incapacitatea de a duce pana la capat proiecte si de a avea abordari strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a «cumpara» primari pentru campania electorala”, constata Ciolos.

El isi propune, in al saptelea rand, cresterea calitatii sistemului de educatie prin recredibilizarea ierarhiilor din invatamantul romanesc si cresterea calitatii educatiei in mediul rural. ”In Romania de azi avem un sistem de educatie in mare parte decredibilizat de interese partinice si de non-valori, subfinantat, un sistem in care dascalii onesti sunt sufocati de hatisuri de interese. Avem un sistem care ii exclude pe cei saraci sau pe cei din zonele rurale, in care liceele tehnice si agricole au fost neglijate, in care multe universitati au devenit fabrici de diplome. La 100 de ani, Romania merita altceva, romanii merita mai mult”, sustine primul-ministru.

Citeste si:

    Obiectivul ”Romania sanatoasa” ar putea fi atins prin stoparea exodului medicilor, eliminarea coruptiei si a intereselor politice din sistem. ”Este nevoie de un program de modernizare a infrastructurii spitalicesti, de un plan national de resurse umane pentru reprofesionalizarea administratiei si a managementului in sistemul medical din Romania, de un sistem transparent, meritocratic, etic, care sa puna pacientul in centrul sau. Trebuie sa crestem accesul si calitatea serviciilor medicale la sate si in orasele mici si mijlocii. Romania la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanta, nu numai in clinicile de varf, ci in fiecare spital obisnuit”, scrie Ciolos.

    Pe plan extern, Ciolos vrea ca Romania sa fie parte a nucleului dur de tari care-si propun consolidarea proiectului european astfel incat Romania sa devina ”ancora din Est a Europei unite”, in paralel cu sustinerea Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeana. In plus, tara noastra ar trebui sa ramana cel mai de incredere partener al SUA in Europa de Est.

    ”Romania tuturor romanilor” este, in viziunea lui premierului, o tara care pastreaza si intareste legaturile cu cetatenii ei stabiliti peste hotare si capabila sa-i adune pe cei de aici in jurul unui set de valori comune.

    Primele 100 de zile

    In cadrul platformei se regaseste capitolul ”Primele 100 de zile” care este un program de masuri pentru primele 100 de zile ale viitoarei guvernari. ”Restructurarea administratiei centrale trebuie consfintita legislativ prin modificarea Legii 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului, astfel incat sa includa un model de organizare interna pentru fiecare minister, cu explicarea competentelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atributii”, crede premierul.

    De asemenea, Ciolos sustine ca guvernarea este construita pe baza unor obiective trans-sectoriale, clar asumate, in beneficiul cetatenilor (de exemplu: investitii coordonate, reducerea saraciei, debirocratizare, digitalizarea administratiei, infrastructura moderna etc.).

    Despre Comisia de Taiat Hartii, seful Executivului sustine ca aceasta ar trebui sa devina o institutie de sine statatoare, in cadrul Cancelariei Guvernului, care sa isi continue misiunea de debirocratizare in sprijinul cetatenilor, al antreprenorilor si pentru simplificarea relatiilor inter-institutionale.

    Guvernul institutionalizeaza #GovITHub si Coordonatorul pentru Tehnologia Informatiei. Aceste institutii urmaresc ca investitiile in IT ale institutiilor publice sa fie facute eficient, conform unei strategii si in interesul cetatenilor”, este o alta masura despre care premierul crede ca ar trebui continuata de viitoarea guvernare. De asemenea, strategiile guvernamentale, politicile publice si proiectele legislative trec printr-o prima evaluare de impact la momentul adoptarii lor sau odata la 3 ani. Cele care nu trec testul eficientei si impactului inceteaza in mod automat, arata premierul.

    Ciolos sustine ca fondurile bugetare care distribuie bani fara proiecte sau planuri de dezvoltare si mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desfiintate. ”Consolidarea tuturor fondurilor nationale si europene destinate dezvoltarii si o reala abordare multianuala a utilizarii acestora”, se mai arata in platforma premierului.

    Ultimul punct se refera la cheltuielile publice, depre care Ciolos crede ca ar trebui clar prioritizate, cu evaluarea impactului. ”Trebuie operationalizata si intarita institutional la nivelul Cancelariei, unitatea de evaluare a investitiilor publice. Toate investitiile guvernamentale trec prin acest filtru”, arata prim-ministrul.

    Sursa foto: Agerpres

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri