Privatizarea companiilor din energie este suspendata cel putin pana la momentul finalizarii noii strategii de politica energetica, a declarat la Rovinari, ministrul economiei, Codrut Seres.
"Nu mai privatizam nimic pana cand nu va fi finalizata strategia de politica energetica ceruta de presedinte", a declarat Seres. Decizia luata de Ministerul Economiei va stopa privatizarea celor trei companii de distributie a electricitatii aflate inca in portofoliul statului, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Transilvania Nord precum si privatizarea producatorului de gaze Romgaz.

Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu de dupa sedinta CSAT de miercuri, o comisie va trebui sa elaboreze noua strategie de politica energetica a Romaniei. seful statului spunea la momentul respectiv ca noua strategie va trebui sa fie elaborata in maximum sase luni, informeaza NewsIn.Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca Ministerul Economiei a fost insarcinat de CSAT sa desecretizeze toate contractele de privatizare ale companiilor din energie, cu acordul acestora, iar institutiile statului, inclusiv Parchetul, sa analizeze corectitudinea acestora.

De asemenea, presedintele a anuntat si infiintarea unei comisii sub coordonarea Palatului Cotroceni, care va elabora o strategie pe termen mediu in domeniu. Practic, prin aceste decizii, presedintele isi asuma directia pe care o va lua politica energetica a Romaniei, in vederea obtinerii independentei energetice. Traian Basescu a spus ca CSAT a analizat mecanismele de privatizare a acestor societati si a precizat ca exista suficiente indicii ca s-au facut erori in ceea ce priveste garantarea securitatii energetice a populatiei .

Cea mai importanta concluzie a fost ca asemenea erori nu trebuie sa se mai repete. in opinia mea, exista responsabilitati si erori in contractele de privatizare, inclusiv in cel de privatizare a Petrom, exista erori de viziune, iar noua strategie trebuie sa ne dea solutii pentru ca Romania sa-si creasca gradul de independenta energetica, a punctat presedintele.

Romania a privatizat in ultimii ani, cea mai mare parte a companiilor din domeniul utilitatilor publice. Astfel, Petrom, perla economiei romanesti a fost preluata de grupul austriac OMV, in timp ce companiile de distributie a gazelor au fost adjudecate de E.On Ruhrgas pentru Distrigaz Nord si Gas de France pentru Distrigaz Sud. Din cele opt societati de distributie a electricitatii statul a vandut pana acum cinci: Electrica Banat, Dobrogea si MUntenia Sud grupului italian Enel, Electrica Oltenia companiei cehe CEZ si Electrica Moldova grupului integrat german E.On Ruhrgas.

De la sedinta CSAT si pana acum, majoritatea investitorilor straini au anuntat ca-si vor face public punctul de vedere in legatura cu desecretizarea contractelor doar dupa discutia cu actionarul majoritar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri