Romania vrea sa construiasca la Saligny, un sat in apropiere de Cernavoda, un depozit pentru deseurile nucleare provenite de la centrala de la Cernavoda, cu o capacitate de stocare proiectata pentru patru reactoare, potrivit responsabilului CNCAN, Daniela Dogaru.

"Depozitul este calculat sa protejeze populatia si mediul inconjurator prin stocarea finala a deseurilor", a spus Dogaru pentru NewsIn. Potrivit responsabilului Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), in prezent, deseurile radioactive provenite din productia de energie a reactorului unu de la Cerbavoda, singurul care functioneaza, sunt stocate intr-un depozit temporar pe spatiul centralei nucleare.

"Romania nu are niciun depozit final pentru deseurile radioactive si de aceea asteptam o cerere de autorizare a acestui depozit la Saligny din partea ANDRAD (Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive, n.red.)", a adaugat Dogaru. Ea a mai aratat ca in perioada imediat urmatoare, ANDRAD va trebui sa transmita CNCAN o cerere de autorizare a acestui depozit, care va trebui sa fie insotita de un acord de mediu si de acordul populatiei din zona. Depozitul ar trebui sa fie finalizat in 2014, potrivit strategiei nationale in domeniu, citata de responsabilul cu depozitarea deseurilor nucleare din cadrul CNCAN.

Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca la inceputul lui 2007 va incepe constructia unitatilor trei si patru ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda. in prima faza vor fi demarate o serie de interventii tehnice pregatitoare, in paralel cu derularea procesului de selectare a investitorilor, astfel scurtandu-se termenul de finalizare a constructiei.

MEC mentioneaza ca, pentru inceput, se vor realiza lucrari de inginerie si proiectare, lucrari efective de constructii-montaj (reparatii si intretinere la cladirile si constructiile existente, reparatii la grinda inelara de la unitatea trei), lucrari pregatitoare pentru managementul finalizarii investitiei (definitivarea listei de echipamente cu ciclu lung de fabricatie, care trebuie comandate in avans) si procurarea de componente si echipamente specifice cu ciclu lung de fabricatie.

Costul estimat al acestor lucrari se ridica la 15 milioane de dolari, banii urmand sa fie alocati din bugetul de stat prin Ministerul Economiei si Comertului pana la inregistrarea companiei de proiect si ulterior, din resursele financiare ale companiei nou infiintate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri