Operatorii din constructii vor fi certificati in urma unor verificari si evaluari efectuate de catre un Consiliul National specializat care urmeaza sa fie infiintat in perioada urmatoare, au declarat pentru NewsIn surse din cadrul MTCT.

Potrivit surselor din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, se lucreaza la un proiect de Hotarare de Guvern privind certificarea operatorilor din constructii impreuna cu membrii patronatului si ai ARACO, urmand apoi sa fie constituit un Consiliu National specializat care sa acorde acreditarile.

Pentru obtinerea acreditarilor, operatorii vor plati o taxa din care se vor asigura salariile membrilor consiliului. De asemenea, se va elabora o lista cu operatorii care au primit certificare, document care va fi realizat de membrii consiliului. Principala problema se refera la faptul ca in prezent in Romania nu exista firme specializate care sa poata evalua operatorii de constructii si sa acorde certificatele. in aces sens, reprezentantii MTCT se vor intalni cu cei ai patronalui si ai Asociatiei Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Oficiali ai Ministerului Transporturilor declarau in urma cu o saptamana ca proiectul se afla intr-o faza avansata, iar varianta finala va fi suspusa dezbaterii publice pe site-ul MTCT. Actul normativ va stipula ca firmele de constructii vor fi inscrise intr-un registru special si vor fi clasificate pe specializari, cifre de afaceri si marime.

Firmele vor fi verificate si vor primi atestari pentru activitatea pe care o deruleaza, certificatele urmand sa aiba o valabilitate intre trei si cinci ani. Societatile vor fi monitorizate si evaluate periodic pentru a-si mentine certificatul. Proiectului de HG propune ca atestarea sa se faca de catre o institutie/persoana juridica de specialitate care sa fie recunoscuta de MTCT.

Directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii,. Adriana Iftime, a precizat ca proiectul privind certificarea profesionala a firmelor din constructii a fost initiat in urma cu doi ani. "Legislatia privind certificarea societatilor din constructii urmareste eliminarea firmelor infiintate de pe o zi pe alta, doar pentru a putea participa la licitatii. Societatile mari din Romania au astfel de pierdut", a completat reprezentantul patronatului. Adriana Iftime a estimat ca pentru obtinerea certificatelor firmele vor plati o singura data o taxa cuprinsa intre 1.000 si 2.000 euro, iar in cazul in care doresc sa se ateste pentru o noua activitate in constructii vor plati o noua taxa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri