Exista un proiect propus de Comisia Europena cu privire la posibilitatea de a se interzice total exportul de produse din lapte si carne din Romania, nu numai pe cele care folosesc materie prima din tarile terte neagreate de UE in 2007 a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
"Pentru ca CE sa nu impuna mai multe restictii Romaniei ar trebui ca autoritatile sa se implice mai mult in dialogul cu Uniunea Europena", a declarat Sorin Minea. Acesta a adaugat ca principala institutie responsabila cu siguranta alimentara, Autoritatea Natioanala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA) nu numai ca nu se implica, dar refuza orice dialog cu patronatele din industria alimentara.

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan, a declarat pentru NewsIn ca nu s-a luat nicio decizie in legatura cu interdictia ca Romania sa exporte produse din lapte sau carne."In cazul in care s-ar aplica aceasta masura, industria alimentara din Romania ar reactiona violent, deoarece nu exista niciun motiv concret care sa determine Comisia Europeana sa adopte aceasta interdictie la export", a spus Mihai Visan, citat de NewsIn.

Saptamana aceasta, CE a decis ca unitatile alimentare din Romania autorizate sa exporte in UE nu vor mai putea sa proceseze, dupa 1 ianuarie 2007, produse de origine animala, in cazul in care materia prima provine din tari terte, care nu sunt agreate de UE. Referitor la acesta decizie a CE, Autoritatea Veterinara considera ca nu reprezinta o noutate, ci o subliniere a unei masuri adoptate deja.

"In conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare importul de produse de origine animala din tari terte este permis numai pentru produsele care corespund prevederilor legislatiei Uniunii Europene si care provin din unitatile aprobate pentru export in Uniunea Europeana. Astfel, procesatorii pot utiliza materie prima importata din tari terte in conditiile in care acestea provin din unitati aprobate pentru export in Uniunea Europeana", se precizeaza in comunicatul emis de ANSVSA pentru NewsIn.

Pana acum, Comisia Europena a stabilit mai multe masuri de siguranta alimentara pentru Romania, fie pentru ca anumite unitati din industria alimentara nu indeplineau normele europene, fie din cauza unor boli ale animalelor, precum gripa aviara sau pesta porcina, care au evoluat pe teritoriul tarii.

Astfel, la inceputul lunii noiembrie, CE anunta ca doar 301 unitati economice din cele 805 existente in Romania vor avea voie sa exporte produse alimentare de origine animala pe piata comunitara, dupa 1 ianuarie 2007. Produsele care vor fi obtinute in unitatile aprobate pentru schimburi intra-comunitare vor purta marca de sanatate de forma ovala, iar produsele obtinute in unitatile aflate in perioada de tranzitie vor purta marca de sanatate de forma rotunda, potrivit cerintelor europene.

De asemenea, Comitetul Veterinar Permanent din cadrul Comisiei Europene a decis ca pentru 246 de unitati din sectorul carne si 141 din sectorul lapte, sa se acorde o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2009, in care sa se realizeze modernizarile necesare.

Dincolo de aceasta restictie, Romania nu are voie sa exporte carne si produse din carne de porc, deoarece in data de 20 decembrie incepe campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei porcine. Potrivit cerintelor UE, vaccinarea porcilor duce la imposibilitatea de a exporta carne sau produse din carne de porc.

Producatorii romani nu sunt scutiti de restrictii la export nici in privinta carnii de pasare. La inceputul lunii septembrie, ANSVSA anunta ca se reia exportul de carne de pasare, dar masura este valabila doar pentru 16 judete din tara, anume Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Satu-Mare, Salaj, Sibiu si Timisoara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri