Un numar de 2.400 de unitati de morarit si panificatie vor fi inchise de la 1 ianuarie 2007, deoarece nu indeplinesc normele europene in domeniu, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitara-Veternare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram.

"Cele 2.400 de unitati au termen sfarsitul anului 2006 pentru a-si remedia deficientele. in cazul in care nu se va intampla acest lucru vor fi inchise", a spus Avram, citat de NewsIn. Potrivit presedintelui ANSVSA, in Romania exista 8.800 de astfel de unitati, iar aproximativ 35% dintre ele nu corespund din punctul de vedere al normelor europene.

Printre cele mai grave nereguli se numara producerea painii in conditii improprii, nerspectarea normelor de igiena si lipsa analizelor de laborator. De asemenea, exista fabrici care nu au acte de provenienta pentru faina. O alta problema este comertul ilicit cu paine. Potrivit comisarului general la Garda Financiara, Adrian Cucu, in anul 2006 au fost inchise 300 de unitati de vanzare a painii, deoarece nu aveau case de marcat sau produceau paine in mod clandestin. De asemenea, au fost confiscate aproximativ 2.500 de tone de cereale si s-a adus un prejudiciu de aproximativ 100 miliarde de lei vechi.

In cazul a peste 40% dintre unitatile de comercializare a painii, au fost descoperite cazuri de evaziune fiscala, fapt pentru care a fost sesizat Parchetul in cazul a 29 dintre acestea. Potrivit lui Cucu, in 2007 vor fi intensificate controalele pentru a se descoperi magazinele care nu folosesc casele de marcat si pentru identificarea acelora care practica comertul ilicit cu paine si bauturi.

Presedintele ANSVSA a participat joi la bilantul campaniei "Vreau paine curata", care a pus in evidenta faptul ca pe piata de morarit si panificatie exista o sustinere insuficienta a autoritatilor in combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei, exista conditii defectuase de igiena si siguranta alimentara in multe fabrici de profil si in magazine, iar produsele de panificatie au o calitate slaba.

In cadrul campaniei "Vraeu paine curata" au fost incheiate parteneriate intre Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, ANSVSA, Garda Financiara, Inspectoratul General al Politiei si patronatele din industria de morarit si panificatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri