Guvernul Romaniei nu a luat nicio decizie pana in prezent referitoare la restrictionarea accesului muncitorilor straini, iar hotararea privind contingentul maxim anual aferent este in faza de proiect, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Daniela Andreescu.
Daniela Andreescu a spus ca Romania nu a luat inca o decizie in cee a ce priveste restrictiile pe care le-ar putea impune muncitorilor straini pe piata interna a muncii, dupa 1 ianuarie 2007, dar se va pronunta in acest sens pana la sfarsitul anului.

De asemenea, hotararea de Guvern prin care se va stabili contingentul maxim anual de muncitori straini care pot lucra pe piata fortei de munca din Romania este, in acest moment, in faza de prioect.

"Este posibil ca acest contingent sa aiba in vedere si alte aspecte decat cele luate in considerare pana in prezent, cum ar fi domeniile deficitare din Romania, personalul inalt calificat, state care nu au potential migrator ridicat etc.", a spus Daniela Andreescu, citata de NewsIn.

Potrivit datelor de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), pana in 12 decembrie institutia a eliberat un numar de 7.104 permise de munca pentru cetatenii straini care vor sa lucreze in Romania, iar contingentul aprobat prin hotarare de Guvern pentru 2006 este de 10.000 de permise.

Conform studiului "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri", dat publicitatii in noiembrie de Ministerul Muncii, in 2005, peste doua treimi dintre stainii proveniti din state membre UE si veniti la munca in Romania au obtinut salariuul minim impus de lege, adica cel putin salariul mediu pe economie, in timp ce peste zece procente au obtinut salarii cuprinse intre 5.000 si 65.000 de lei.

Cetatenii statelor membre UE care lucreaza in Romania ocupa, in general, functii de conducere sau pozitii cheie in organigrama societatilor comerciale, iar cel mai mic salariu pe care il castiga este de cel putin trei ori mai mare decat salariul minim la unui roman, adica 1077 de lei. Aproape o treime dintre strainii din Romania lucreaza in activitati de comert, alti 30% in activitati de productie si 20% in servicii. De asemenea, un numar relativ mare de straini activeaza in domeiul cultural, in fundatii sau asociatii umanitare.

Pentru a incadra un strain dintr-un stat nemembru UE, angajatorul roman trebuie sa cheltuiasca aproximativ 1.700 de lei, adica 400 de euro, reprezentand recunoasterea diplomei de studii, tariful si taxa pentru obtinerea permisului de munca, taxa pentru eliberarea permisului de sedere, etc. Pentru un muncitor din UE, taxele se ridica la aproximativ 1.100 de lei, echivalentul a 300 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri