"Pretul zaharului la poarta fabricii a coborat cu 10 %, de la 2 lei la 1,7 lei", a declarat pentru NewsIn, presedintele Patronatului Producatorilor de Zahar, Ion Armenean. Acesta a precizat ca producatorii de zahar sunt obligati sa se alinieze pretului mondial al zaharului, care este in scadere, dar mai exista si teama producatorilor de a nu ramane cu stocuri excedentare de zahar.

Pentru a nu ramane cu stocuri excedentare, care vor fi penalizate dupa aderare, producatorii romani din industria alimentara sunt nevoiti sa scada preturile, iar aceasta masura se simte la consumator, mai ales la zahar si la carnea de porc.

"Pretul carnii de porc la producatorii romani este mai mic cu 3 lei / kg comparativ cu anul trecut, iar o explicatie posibila ar fi dorinta producatorilor de a scapa de stocurile excedentare", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci din Romania, Gheorghe Caruz. Acesta a precizat ca daca anul trecut pretul de producator la carnea de porc ajungea pana la 9,8 lei/ kg, in prezent pretul la carnea de porc nu depaseste 7 lei / kg.

in ceea ce priveste sectorul carnii de pasare, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania Ilie Van a declarat, marti, pentru NewsIn, ca producatorii romani nu detin stocuri excedentare la carne de pasare, dar nu se poate pronunta in legatura cu importatorii din sector.

Citeste si:

Comisia Europeana a avertizat Romania asupra riscului de perturbare a functionarii pietei unice europene daca in momentul aderarii va detine in stoc cantitati de produse agroalimentare peste media stocurilor din perioada 2003-2005. Prin urmare, producatorii romani sunt obligati sa declare la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), cantitatile de marfa pe care le detin la data de 1 ianuarie.

Declaratiile referitoare la stoc trebuie sa cuprinda date despre cantitatile produse, procesate si vandute din 2003 pana in 2006. Operatorii economici care si-au inceput activitatea in 2005 sunt obligati sa prezinte situatia lunara a stocurilor. Mai mult, operatorii economici trebuie sa justifice contextul care a dus la constituirea stocurilor. Se considera stoc excedentar, cantitatea care depaseste cu 10 % media stocurilor din ultimii ani de activitate.

In cazul in care agentul economic nu transmite datele despre stocuri in termenul stabilit sau daca furnizeaza informatii eronate risca o amneda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei. Potrivit unei liste stabilite de Comisia Europeana, stocurile de carne, lapte si produse lactate, cereale, faina, orez, malt, dar si de usturoi, margarina sau zahar vor fi penalizate dupa 1 ianuarie 2007.