Romanii care vor sa lucreze in Ungaria trebuie so obtina o recunoastere a gradului de pregatire, dobandita in Romania, fapt care presupune achitarea unei taxe de 15.625 de forinti , a informat Departamentul pentru Munca in Strainatate ( DMS).

Persoanele care vor sa lucreze in Ungaria trebuie sa obtina o recunoastere a gradului de calificare si a nivelului de pregatire. Pentru obtinerea recunoasterea nivelului de pregatire trebuie achitata o taxa de 15.625 de forinti, iar pentru recunoasterea gradului de calificare profesionala, taxa este de 46.875 de forinti. De asemenea, mai trebuie platita o taxa de 62.500 de forinti.

Romanii care vor sa isi echivaleze diplomele si pregatirea profesionala in Ungaria trebuie sa depuna o serie de acte la Centrul de Echivalare si Documentare Ungar. Centrul de Echivalare si Documentare Ungar recunoaste nivelul de calificare in 60 de zile, iar nivelul de pregatire in 90 de zile. Potrivit DMS, intarzierile nu pot sa depaseasca mai mult de 30 de zile. in Ungaria se face diferenta intre recunoasterea nivelului de calificare si recunoasterea gradului de pregatire profesionala.

Persoanele care vor sa isi echivaleze diplomele si calificarile trebuie sa depuna un dosar, care trebuie sa cuprinda copia legalizata a diplomei originale, copie legalizata a carnetului de student, copia diplomei de baza, in cazul persoanelor care au absolvit studii postuniversitare, chitanta, care atesta plata taxei de administrare si copia actelor de identitate si de domiciliu.

Astfel, pentru obtinerea recunoasterii nivelului de calficare, romanii trebuie sa prezinte copia legalizata a diplomei originale, copie legalizata a carnetului de student sau a adeverintei de la institutia de invatamant care a eliberat diploma. Adeverinta trebuie sa cuprinda informatii despre durata studiilor, materiile studiate, examenele date.

Potrivit DSM, persoanele care au absolvit cursuri postuniversitare trebuie sa prezinte si diploma de baza, tradusa si legalizata.

Persoanele care doresc sa obtina, concomitent, recunoasterea nivelului de pregatire profesionala si a gradului de pregatire profesionala, aceasta trebuie sa anexeze cinci copii ale diplomei, traduse si legalizate.

Potrivit DMS, pentru traducerea actelor, persoanele interesate pot apela la birourile teritoriale ale Biroului National de Traducere si Legalizari ale Traducerilor din Ungaria, la reprezentantele externe ale Republicii Ungare sau la birourile notariale unguresti acreditate.

Potrivit DSM, nivelul de calificare poate fi recunoscut daca in sistemul de invatamant din Ungaria exista o pregatire comparabila cu aceea care trebuie recunoscuta.

Pentru recunoasterea gradului de calificare profeionala, persoanele care vor sa munceasca in Ungaria trebuie sa depuna un dosar. Acesta trebuie sa contina cate cinci copii ale diplomei in original si traduse, precum si cinci copiii traduse si legalizate ale carnetului de student. De asemenea, dosarul trebuie sa contina curriculum vitae in sase exemplare. in cazul persoanelor care au absolvit colegii si universitati de medicina care prezinta diplome care nu contin date despre sustinerea examenului de licenta, trebuie sa ataseze o adeverinta sau o copie a lucrarii de diploma (in cinci exemplare).

Potrivit DMS diplomele medicilor, farmacistilor si ale asistentilor medicali trebuie recunoscute de Oficiul de Recunoastere si de Administratie a Ministerului Sanatatii, in termen de 120 de zile. Oficiul poate sa ii oblige pe candidati sa urmeze diferite stagii de pregatire sau sustinerea unui examen pentru completarea studiilor.

Potrivit DMS, cadrele medicale trebuie sa depuna la Oficiul de Recunoastere si de Administratie a Sanatatii o copie legalizata a actului de identitate, copie legalizata a diplomei sau certificatului de studii, copia tradusa si legalizata a adeverintei eliberate de institutul de invatamant care a eliberat diploma. De asemenea, cadrele medicale trebuie sa aiba o experinta de minimum trei ani in domeniul medical si sa ataseze si o adeverinta care atesta faptul ca in ultimii cinci ani au lucrat legal in Romania. Taxa de administrare este pentru cadrele medicale de 46.875 de forinti, iar taxa de expert este 5.520 de forinti. Odata cu depunerea cererii trebuie achitata si suma de 52.395 de forinti.

Daca Oficiul de Recunoastere si de Administrare a Sanatatii recomanda sustinerea unui examen sau completarea experientei, candidatul va afla cu 30 de zile inainte, locul si data examenului pentru sustinerea probelor practice si teoretice.

Potrivit DMS, pentru a putea activa in domeniul sanatatii si asistentei sociale, cadrele medicale trebuie sa se inregistreze in registrul general al medicilor si sa fie membru in Colegiul Medicilor.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri