Romaniei ii va fi usor si util sa urmeze noua politica energetica a UE, prezentata miercuri, dar pentru vechile state membre aceasta nu este decat o simpla declaratie de intentie, care nu va fi acceptata daca nu va fi transpusa in directive, potrivit analistului Valeriu Binig.

"Romania produce, in prezent, 28% din electricitate din sursa hidro si trebuie sa ajunga in urmatorii ani la 33% din consum ocupat de energii regenerabile. Cu investitii, vom reusi sa atingem aceasta tinta", a declarat Binig pentru NewsIn. Potrivit acestuia, tara noastra nu are probleme nici cu emisiile de dioxid de carbon, putand vinde din drepturile sale.

Analistul a aratat ca Uniunea Europeana va trebui sa aiba acceptul tuturor tarilor membre pentru aceasta noua politica energetica si va putea avea suprize in sensul ca unele state sa refuze implementarea ei. "Comisia Europeana (CE) va avea de luptat cu marile conglomerate energetice, de genul E.ON, ENEL, Electricite de France. CE poate sa aiba o agenda energetica, iar guvernele din tarile respective alta. Problema nu se va rezolva decat daca politica energetica a UE va fi transpusa in directive", a mai afirmat Binig. Acesta a mai spus ca intentia UE de a separa distribuitorii si producatorii de energie va fi foarte greu de pus in practica.

Comisia Europeana a schitat, miercuri, bazele unei politici comunitare in domeniul energiei, avand ca instrumente lupta impotriva incalzirii climatice, stimularea concurentei si reducerea dependentei energetice a UE, pe fondul unor noi tensiuni cu Rusia, comenteaza AFP.

Confruntata cu rapiditatea incalzirii climatice, cu cresterea vertiginoasa a pretului hidrocarburilor si cu problemele aparute in ultimele luni in aprovizionarea cu gaze si petrol din Rusia, Comisia a facut din definirea unei politici energetice una dintre prioritatile sale. Pentru Bruxelles, "a trecut vremea unei energii sigure si ieftine" si este necesara lansarea unei "noi revolutii industriale" pentru ca UE sa devina pana in 2050 "o economie cu o mare eficienta energetica si cu emisii scazute de dioxid de carbon".

Comisia a constatat ca "energia reprezinta 93 la suta din emisiile de dioxid de carbon" si este, prin urmare, "la originea schimbarii climatice". Executivul european considera ca tarile dezvoltate, in frunte cu cele 27 de state membre UE, ar trebui sa-si fixeze ca obiectiv reducerea cu 30 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera in cadrul unui nou acord international care sa urmeze actualului Protocol de la Kyoto, ce expira in 2012.

Insa, in asteptarea acestui eventual acord, Bruxelles-ul propune ca UE sa-si ia unilateral angajamentul de a-si reduce emisiile cu cel putin 20 la suta, o proportie insuficienta pentru ecologisti, care ar fi preferat 30 la suta.

Potrivit Protocolului de la Kyoto, tarile dezvoltate trebuie sa-si reduca emisiile cu 5 la suta in 2012 in raport cu 1990, iar UE cu 8 la suta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri