Romania a urcat in clasamentul libertatii economice 25 de pozitii, pana pe locul 67 si se prezinta ca o economie cu un grad moderat de libertate, de la un mediu al afacerilor predominant ingradit, se arata intr-un raport intocmit de Fundatia Heritage si Wall Street Journal.
Astfel, Romania se prezinta ca o tara cu o economie libera in proportie de 61,3%, o imbunatatire cu 2,3 puncte procentuale fata de anul trecut, potrivit clasamentului mondial privind libertatea economica. imbunatatirea calificativelor Romaniei nu a fost neaparat cauzata de ameliorarea partilor negative ale mediului economic din Romania.

Sectorul afacerilor este 70,9% liber, apreciaza Fundatia Heritage si Wall Street Journal, potrivit NewsIn. Aceasta nota este data de usurinta data de deschiderea unei noi afaceri (11 zile fata de media globala de 48). "Nivelul libertatii de a infiinta, conduce si inchide o afacere este relativ bine protejat de mediul national de reglementare", se spune in studiu. Libertatea comerciala a primit un scor de 74%, insa tarife prohibitive, normele sanitare si fitosanitare restrictive, taxele vamale, implementarea slaba a normelor de drepturi de proprietate intelectuala si coruptia vamala reprezinta costuri suplimentare pentru comert. Acestea scad circa 20 puncte procentuale din scorul Romaniei pentru libertate a comertului.

Libertatea fiscala este la 91,7%, datorita ratelor fixe ale taxelor. Libertatea Guvernului este de 74,9%, in conditiile in care cheltuielile guvernamentale sunt moderate. Sectorul monetar este liber in proportie de 69,7%, datorita preturilor relativ mari si instabile. in plus, Guvernul poate influenta preturile prin subventii, reglementari ce afecteaza preturile si un numar mare de companii de stat importante, ceea ce scade 10 puncte procentuale din nota Romaniei la acest capitol.

Libertatea investitiilor este la jumatate - 50%, deoarece, desi investitiile straine sunt bine-venite, exista impedimente cauzate de gradul scazut de aplicare a legislatiei si reglementarea imprevizibila a mediului afacerilor.

Pentrulibertatea sectorului financiar, Romania are un scor de 60%

Drepturile autorului sunt libere in proportie de 30%, deoarece exista un grad scazut de aplicare a legislatiei. Coruptia mai reprezinta o alta problema serioasa. Coruptia a primit si ea un grad de libertate de 30%, deoarece este perceputa ca fiind la o scara "semnificativa".

Pieta muncii este 61,4% libera, deoarece reglementarile pentru angajare nu sunt flexibile, ceea ce inseamna oprirea unui proces ce ar putea duce la cresterea productivitatii.

Economia Romaniei este libera in proportie de 61,3%, conform raportului din 2007 publicat de Heritage Foundation, conform acestui studiu Romania ocupand locul 67 pe plan global in ceea ce priveste liberatea economica. Scorul total al Romaniei este cu 2,3% mai mare decat anul trecut, reflectand in parte o noua dimensiune a detaliului metodologic. Romania ocupa locul 31 din cele 41 de state din Europa, iar scorul sau este cu mult sub media regionala.

Romania beneficiaza de nivele ridicate de libertate fiscala ,financiara si a comertului. Impozitul pe venit si cel aplicat companiilor este de 16%, in ciuda faptului ca veniturile provenite din taxe reprezinta un procentaj destul de ridicat din produsul intern brut. Au fost observate progrese si in ceea ce priveste reducerea tarifelor insa barierele non-tarifare raman in continuare semnificative.

Sistemul financiar din Bucuresti respecta standardele internationale si a fost imbunatatit printr-un recent program de reforma si privatizare. Fiind una dintre cele mai sarace state din Europa, Romania este confruntata cu o serie de provocari economice. Libertatea monetara, drepturile de proprietate si protejarea impotriva coruptiei sunt slabe. Inflatia este ridicata, mai ales fiind vorba de un stat european. Marea parte a birocratiei, in special sistemul juridic, este corupta, acordand contracte comerciale intr-un mod selectiv.

In perioada premergatoare aderarii la Uniunea Europeana, guvernul Romaniei a implementat o serie de reforme economice care respecta criteriile de la Maastricht. imbunatatirea climatului macroeconomic a dus la crearea unei clase mijlocii si la reducerea saraciei. Sectorul investitiilor va ramane in continuare puternic, fiind lansate noi amplasamente modernizate de productie si proiecte importante de infrastructura, iar investitiile straine directe vor continua sa curga.

Cu toate ca raportul plaseaza Romania in sfera tarilor care au facut progrese in unele domenii, acesta are unele mici carente. Se poate remarca insinuarea ca Budapesta ar fi capitala Romaniei (sau ca ar face parte din Romania) si ca Romania inca nu a aderat la UE. "Totusi, frictiuni intre cele doua partide partenere la guvernare, Partidul Democrat si Partidul National Liberal, ar putea duce la un impas politic, mai ales in cazul in care aderarea la UE ar fi intarziata", spun autorii raportului, Fundatia Heritage si Wall Street Journal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri