Guvernul spaniol va modifica legislatia in sensul eliminarii obligativitatii vizei pentru muncitorii romani, acestia urmand a avea nevoie doar de permis de munca, conditii similare aplicabile de Spania muncitorilor din alte tari membre UE, a anuntat ieri ministrul muncii, Gheorghe Barbu
"In cadrul unei intalniri informale de saptamana trecuta de la Berlin, ministrul spaniol al muncii a spus ca au fost niste neintelegeri in ceea ce priveste accesul romanilor pe piata muncii din Spania, dar ca, in curand, se vor face niste schimbari legislative pentru ca romanii sa aiba nevoie doar de permis de munca, nu si de viza", a spus Barbu, citat de NewsIn.

Departamentul pentru Munca in Strainatate a fost instiintat, la inceputul lunii ianuarie, de catre Ambasada Spaniei, ca romanii care vor sa munceasca in Spania, pentru o perioada mai mare de sase luni, vor avea nevoie de viza, iar obtinerea acesteia este gratuita.

"Pozitia mea, bazata si fundamentata pe concluziile DMS si ale Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, este ca prin aceasta masura se incalca libertatea de circulatie a lucratorilor romani, Directiva UE nr. 38/2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, motiv pentru care deja am initiat catre autoritatile romane si spaniole o corespondenta pe aceasta tema", a explicat la inceputul lunii ianuarie, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Daniela Andreescu.

De asemenea, Andreescu a mai spus ca in comunicatul primit de la autoritatile spaniole nu exista referiri la viza, ci numai la marurile tranzitorii pe care Spania le va impune romanilor pentru o perioada de cel mult doi ani. Totodata, Ministerul de Interne, Ministerul de Afaceri Externe si Cooperare si Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Spania au precizat ca vor realiza instructiuni de aplicare a acestor masuri, care nu au fost inca transmise pe cale oficiala partii romane, a mai precizat Daniela Andreescu.

Oficialul DMS a mai spus ca, pentru a obtine viza, chiar si gratuita, romanii vor fi nevoiti sa faca mai multe drumuri la Bucuresti, sa stea la coada pentru a se programa si pentru a obtine viza, sa depuna un set de documente (cazier judiciar, certificat medical, poze, diplome, acte de stare civila etc.), care impun costuri si completari de formulare. Exista, de asemenea, si posibilitatea de a nu obtine aceasta viza astfel limitandu-se accesul pe piata muncii.

La sfarsitul anului 2006, Guvernul spaniol a decis restrictionarea accesului pentru muncitorii romani si bulgari pe o perioada de maximum doi ani. Autoritatile spaniole au declarat ca aceasta perioada poate fi redusa fata de termenul initial daca evolutia pietei muncii va permite acest lucru. in acest sens, se prevede ca la finalul primului an, Guvernul, impreuna cu partenerii de dialog social, sa evalueze efectele aplicarii perioadei de tranzitie aprobate si, in functie de concluziile la care se va ajunge, va decide continuarea perioadei de tranzitie sau terminarea acesteia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri