Romania a facut progrese in domeniul aplicarii politicii de acordare a ajutoarelor de stat, insa este nevoie de o restructurare la nivelul societatilor mari, potrivit reprezentantului Comsiei Europene (CE) in Romania, Donato Chiarini
"In Romania a existat o realitate dureroasa privind politicile concurentiale, prezentata in raportul de monitorizare al CE din septembrie, politici care ar fi putut activa clauza de salvgardare", a spus Chiarini citat de NewsIn. in opinia reprezentantului CE, programul de twinning reprezinta un sprijin major pentru guvernul Romaniei in evitarea unei eventuale activari a clauzei de salvgardare.

Chiarini a afirmat ca, in anii urmatori, trebuie imbunatatita capacitatea administrativa a Consiliului Concurentei, cu toate progresele facute de institutie. El a mai precizat ca masurile si programele concurentiale trebuie aduse la cunostinta mediului de afaceri, printr-o cat mai mare transparenta institutionala.

La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a apreciat ca, prin programul de twinning, se va imbunatati aplicarea legislatiei in domeniul concurentei si ajutorului de stat, iar regulile antitrust vor fi promovate si aplicate mai bine.

Proiectul de twinning, care a inceput in noiembrie 2006, sustine armonizarea practicii nationale in domeniul concurentei cu noile coordonate europene in materie. Consiliul Concurentei va deveni autoritate de contact in relatia cu CE, care va autoriza ajutoarele de stat. Totodata, Consiliul Concurentei va fi "consilierul" furnizorilor de ajutor de stat si "negociator" cu CE, in sustinerea pozitiei nationale, potrivit lui Berinde.

Un program de twinning ("infratire institutionala") este un mecanism introdus prin "Parteneriatele pentru aderare", in scopul realizarii unor proiecte in domeniul constructiei institutionale. Prin aceast "infrtire institutionala", administratiile din statele candidate la aderarea la UE, in primul rand ministerele, sunt puse sa lucreze impreuna cu omologii lor din tarile UE, pentru aplicarea unor proiecte clar definite de transpunere, implementare si urmarire a aplicarii acquis-ului comunitar in domeniile lor de competenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri