Expansiunea productivitatii muncii si a salariilor din Romania ar putea fi mai mare decat in majoritatea tarilor membre UE - 27 in urmatorii doi ani, conform estimarilor Comisie Europene, arata Raportul de Analiza si Prognoza Anuala 2007, intocmit de Societatea Academica din Romania

Productivitatea muncii in industrie pe angajat este estimata la 5,5% in 2007 si 5,8% pentru 2008, urmand sa creasca gradual, cu 0,2% pe an pana in 2010, cand va atinge nivelul de 6,2%, estimeaza expertii SAR. Datele preliminare pentru 2006 indica o productivitate a muncii in industrie de 7,4% pe angajat. Potrivit SAR, numai in primele trei trimestre ale lui 2006 cresterea inregistrata a fost de 11% datorita dinamismului productivitatii in industria mineritului si a extractiei, a materialelor de constructie (26,6%), urmata de industria prelucratoare (10,5%) si a energiei electrice si termice, gaz si apa (5,8%).

De asemenea, dupa aderare vor aparea presiuni puternice de convergenta a salariilor catre nivelul vestic, iar daca productivitatea muncii per angajat este depasita de nivelul compensarii angajatilor, asa cum prognozeaza Comisia Europeana, rezultatul va afecta direct competitivitatea, mai arata raportul SAR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri