Japonia si-a manifestat interesul de a investi in Romania in sectorul energiei, al transporturilor, in industria chimica si IT, premierii celor doua tari convenind organizarea, in toamna acestui an, la Tokyo, a unui forum economic destinat fructificarii intentiilor comerciale, relateaza NewsIn.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat in vizita oficiala in Japonia, a declarat, vineri, ca exista un interes evident al companiilor japoneze de a se implica in proiecte majore pe piata romaneasca, cu precadere in domeniul energetic, fie prin investitii de tip green-field, fie prin proiecte de modernizare a infrastructurii.

"Romania are foarte mult de profitat de pe urma relatiilor stranse cu Japonia, atat la nivel politic cat si economic, a afirmat Tariceanu.

Reprezentantii mediului de afaceri nipon au explicat ca elementul de infrastructura este pentru ei esential in decizia de a face o investitie in Romania, pentru ca nu sunt interesati doar de piata din Romania, ci si de pietele adiacente, pentru care Romania poate fi punctul central de distributie.

Romania este, la randul sau, interesata, de experienta japoneza in industria IT, cu atat mai mult cu cat a devenit un exportator net in IT si ca acest domeniu contribuie cu 4% in realizarea Produsului Intern Brut.

"Acest sector trebuie valorizat, pentru ca Romania trebuie sa se concentreze pe domeniile care aduc valoare adaugata importanta, iar domeniul IT este unul dintre acestea, a declarat premierul roman.

In cele doua zile la Tokyo, premierul Tariceanu s-a intalnit cu omologul sau nipon, Shinzo Abe, ocazie cu care au convenit ca in aceasta toamna sa se organizeze la Tokio un forum economic, cu ministrul de externe Taro Aso si cu reprezentantii Ligii parlamentare de prietenie Romania-Japonia.

Oficialul roman, impreuna cu sotia, Ioana Tariceanu, a fost primit si de imparatul Akihito, iar in timpul intrevederii, conform protocolului Casei Imperiale japoneze, premierul roman a avut o discutie cu imparatul, iar intr-o alta parte a incaperii sotia sa s-a intretinut cu imparateasa. In cadrul intalnirii nu au fost abordate teme politice, dat fiind faptul ca, potrivit Constitutiei japoneze, imparatul este un simbol al statului si nu joaca un rol politic.

"Mi-a facut o placere deosebita sa constat ca imparatul si-a adus aminte de vizita pe care a efectuat-o in Romania, in anul 1979, cand a vizitat manastirea Voronet, si sa constat ca este interesat de Delta Dunarii, pentru ca este un pasionat de ihtiologie, a declarat Tariceanu, intr-o conferinta de presa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri