Presedintele patronatului din industria de panificatie ANAMOB, Viorel Marin, a declarat la Realitatea TV ca daca se aproba ordinul privind fortifierea painii, Romania nu poate importa faina fara fier, dar este permis importul de paine nefortifiata.

Presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie (ANAMOB), Viorel Marin, a declarat marti ca fortifierea painii nu incalca dreptul consumatorului de a alege, deoarece se poate gasi pe piata paine fara fier din import.

Acest punct de vedere a fost sustinut si de reprezentanta Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, Mihaela Nanu.

"Din proiectul de act normativ emis de Ministerul Sanatatii nu rezulta ca se poate importa paine nefortifiata. Daca este adevarat, este un lucru foarte grav, fiindca vom ajunge sa mancam foarte multa paine din import", a declarat, joi, la Realitatea TV, presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Acesta a precizat, marti, pentru NewsIn, ca fortifierea fainii propusa de Ministerul Sanatatii reprezinta o bariera netarifara in calea comertului intracomunitar, iar acest punct de vedere este impartasit si la Bruxelles.

Citeste si:

"Am discutat la Bruxelles, iar concluzia este ca fortifierea este o bariera a comertului intercomunitar. Chiar daca Guvernul va aproba aceasta propunere, Comisia Europeana nu va fi de acord. Asa cum exista paine cu sau fara sare, asa trebuie sa fie si cu painea fortifiata, pentru ca vorbim despre libertatea consumatorului de a alege", a spus Popescu.

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) vrea sa introduca fier si acid folic in faina destinata consumului uman de pe piata interna pentru a preveni anemia, a reduce defectele la nastere, rata accidentelor cardiovasculare, precum si pentru a spori productivitatea muncii.

Potrivit unui proiect supus dezbaterii publice, propunerea Ministerului Sanatatii de a introduce fier si acid folic in faina produsa sau importata care se va comercializa pe piata interna ar putea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2008, conditii in care pretul painii la raft pentru cantitatea de 300 de grame va creste, potrivit estimarilor MSP cu 0,192 lei pe an.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a propus, recent, sa se utilizeze faina fortifiata doar pentru o anumita cantitate de paine, urmand ca acest tip de faina sa fie utilizat integral in cazul programului "Laptele si Cornul".