Riscul de volatilitate din Ungaria pune Romania pe muchie de cutit
Agentia de rating Fitch a avut in ianuarie o apreciere negativa asupra datoriilor Ungariei, iar saptamana trecuta, Coface Intercredit a apreciat negativ riscul ratei de schimb al acestei tari. Cum ar putea influenta acest lucru Romania? Indexul de risc regional pentru tarile in curs de dezvoltare a scazut pana la un nivel istoric, subliniaza agentia de rating si asigurare Coface Intercredit. In Europa Centrala, indexul de risc s-a deteriorat usor, ratingul pozitiv al Romaniei, B pozitiv, fiind contrabalansat de ratingul negativ al Ungariei, A2, din luna aprilie 2005.

Potrivit Coface, Ungaria ramane cea mai vulnerabila tara din Europa Centrala in privinta riscului unei crize a ratei de schimb valutar. La aceste calificative au contribuit defictul fiscal (5% din PIB) si deficitul de cont curent (aproiximativ 8% din PIB). In plus, investitiile straine directe, desi in curs de redresare, acopera acum numai 20% pana la 28% din nevoile de finantare externa, avand rezerve valutare relativ limitate corespunzatoare pentru numai doua luni de importuri si unei datorii pe termen scurt reprezentand aproximativ 70% din acele rezerve. Principalul risc este acela al unei posibile convergente a vestilor proaste din sectorul fiscal, cresterea ratei dobanzilor mondiale si declinul ratei dobanzilor locale, situatie ce ar atrage dupa sine o modificare a ratei de schimb valutar.

O modificare semnificativa ar slabi companiile locale ce au datorii in valuta, declara Cristian Ionescu, director general Coface. Romania, in schimb, a fost apreciata pozitiv, chiar daca ratingul nu a fost modificat, datorita cresterii economice din 2004 si nivelului preconizat pentru 2005, precum si datorita perspectivei de integrare in Uniunea Europeana. Desi ratingurile de tara ale Romaniei si Ungariei nu sunt comparabile, dat fiind faptul ca Ungaria se situeaza in gradul de risc din grupa A si face parte din Uniunea Europeana, aceasta apreciere negativa privind capacitatea de plata a companiilor ar putea avea anumite influente asupra Romaniei.

Dupa cum explica presedintele HVB Romania, Dan Pascariu, analistii inca au tendinta sa extinda o apreciere negativa dintr-o tara asupra intregii regiuni. Totusi, in cazul Romaniei nu este sigur ca se va intampla la fel. Pentru Romania, in contextul actual si la scara de risc la care ne aflam, perspectivele sunt bune. Val Ionescu, consultant la Valentin Ionescu & Asociatii, sustine ca trebuie luate in calcul cel putin trei aspecte: volumul investitiilor straine, cel al deficitului bugetar si apartenenta sau perspectiva de aderare la UE. Daca in Ungaria volumul investitiilor straine este ridicat (3,6% din PIB), in Romania este in crestere.

Partea buna pentru Romania este data de faptul ca piata domestica este mult mai mare decat in Ungaria. Din aceasta cauza, este de asteptat ca in perioada urmatoare investitiile straine sa creasca si sa fie directionate catre productie. Chiar daca pe o baza mult mai joasa decat in Ungaria, cresterea PIB in Romania va fi mult mai mare, iar deficitul bugetar mult mai scazut, conditii in care riscul valutar este si el mai redus. Pe de alta parte, Romania se afla acum in situatia in care se afla Ungaria la sfarsitul deceniului trecut, cand investitorii din UE se indreptau catre aceasta tara datorita cheltuielilor de productie mai mici si datorita perspectivelor de aderare. Acest lucru se intampla acum in Romania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri