Populismul se menifesta tot mai frecvent in lume, inclusiv la nivel european. In Romania, insa, depaseste cu mult granitele forului comunitar cand vine vorba de majorari salariale nesustenabile. Tara noasta este data ca exemplu negativ, alaturi de Turcia, cu privire impactul cresterilor salariale in inflatie.

Dintr-o analiza realizata de Euler Hermes reiese ca in majoritatea tarilor europene cresterea nominala a salariilor a depasit cu mult nivelul de crestere a productivitatii.

Insa “companiile au absorbit costurile salariale mai ridicate acceptand marje de profit mai scazute, preferand mentinerea preturilor la produsele comercializate la acelasi nivel de pana acum, limitand astfel impactul asupra inflatiei. Exceptie de la acest trend se observa in Romania si Turcia, unde inflatia devanseaza in prezent estimarile”, se mentioneaza in analiza citata.

Realizatorii documentului mentioneaza faptul ca, in luna mai a acestui an, in Romania, inflatia a inregistrat o valoare de 5,4% (anual). “Aceasta pondere a fost influentata de cresterea nominala a salariilor din primul trimestru, cu 12,7%. Cea mai ridicata rata anula a inflatiei, de 12,1%, a fost inregistrata in Turcia. La aceasta a contribuit si o depreciere accentuata a monedei. Ungaria si Slovacia au inregistrat, si ele, cresteri ale ratei inflatiei de 2,8%, respectiv 2,6%”, se mai arata in raport.

In ceea ce priveste nevoia de finantare externa bruta, in Romania aceasta se situeaza la 134% din rezervele valutare. Ungaria are un excedent de cont curent si un deficit fiscal acceptabil, iar nevoile sale de finantare externa sunt adecvate, reprezentand doar 75% in rezervele valutare. Polonia afiseaza o nevoie de finantare externa in raport cu rezervele sale valutare de 136% bazate, in general, pe o macroeconomie relativ solida, se subliniaza in analiza.

Care sunt principalele riscuri la nivel global?

Per total, potrivit ultimelor evolutii macroeconomice, cresterea PIB-ului se bucura de o baza solida, desi se observa ritmuri de crestere diferite la nivel de tari. Trimestrul doi din 2018 s-a caracterizat prin rate de dobanda mai mari decat estimate, preturi mai mari la materiile prime si un risc (geopolitic) ridicat.

La nivel global, este estimata o crestere economica de 3,3% in 2018, fata de 3,2% in 2017. “Climatul ramane unul pozitiv, insa, in timp ce cresterea economica din SUA se prevede a accelera in 2018, in ceea ce priveste China, se asteapta o incetinire. Economia statelor membre zona Euro ar putea decelera in 2018 si 2019, atingand praguri de +2,1%, respectiv 1,9%, dupa ce in 2017 au inregistrat printre cele mai mari cresteri economice, de 2,6% anual”, sustin reprezentantii companiei.

Analiza Euler Hermes, companie specializata in asigurarea de credit comercial si in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor, prezinta perspectivele economice la nivel global pentru primul semestru al acestui an si evolutiile principalelor tari din Europa de Est si de Vest, America de Nord, America Latina, Asia si Africa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri