CNS Cartel Alfa sprijina politica adoptata de Romania, de liberalizare completa pietei muncii pentru lucratorii din statele membre UE, in timp ce pozitia Blocului National Sindical (BNS) este de respingere a deciziei guvernului
Vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat pentru NewsIn, ca federatia sprijina politica adoptata de Romania, de liberalizare completa a pietei muncii pentru lucratorii din statele membre UE si considera ca restrictiile ar trebui eliminate de toate tarile din Uniune. "Ne-am declarat in permanenta pentru libera si completa deplasare a salariatilor la nivel european. Credem ca este o masura buna si consideram ca restrictiile in ceea ce priveste circulatia fortei de munca in spatiul european ar trebui eliminatre de toate statele", a spus Petru Dandea.

Liderul sindical a mai precizat ca la nivelul Confederatiei Sindicale Europene, din care face parte si Cartel Alfa, se fac presiuni pentru ca toate resterictiile referitoare la circulatia muncitorilor sa fie eliminate.

Pe de alta parte, pozitia Blocului National Sindical (BNS) este de respingere totala a deciziei Romaniei de liberalizare a pietei muncii pentru toti lucratorii din UE, indiferent daca acestia provin din state care au impus restrictii muncitorilor romani.

"BNS considera ca Romania ar trebui sa aplice o politica de retorsiune in ceea ce priveste accesul pe piata muncii, adica sa fie impuse restrictii pentru lucratorii europeni care provin din tari UE care au limitat accesul romanilor pe piata muncii lor. Nu ni se pare corect sa acceptam umil orice conditii impuse de unele tari europene si nu vrem ca Romania sa fie tratata ca o tara de rang inferior", se spune intr-un comunicat al BNS.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat luni ca Romania a decis sa liberalizeze complet piata muncii pentru lucratorii din statele membre UE, indiferent daca acestia provin din state care au restrictionat, la randul lor, accesul romanilor pe propriile piete ale muncii.

Ministrul muncii: cetatenii UE detin 0,04% din piata muncii

Memorandumul care va reglementa accesul lucratorilor din statele membre UE pe piata muncii din Romania va intra astazi in sedinta de guvern, urmand ca in baza acestuia legea permiselor de munca sa fie modificata, astfel incat toti cetatenii UE sa aiba acces liber la munca in Romania.

Ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, Paul Pacuraru, a declarat pentru NewsIn ca decizia politica in ceea ce priveste liberalizarea accesului tuturor lucratorilor din statele membre UE, indiferent daca acestea au impus sau nu, la randul lor, restrictii romanilor, a fost luata, memorandumul care va reglementa acest lucru urmand sa fie aprobat astazi in sedinta de guvern.

Potrivit ministrului muncii, comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimir Spidla, l-a felicitat pe oficialul roman pentru decizia luata, in cadrul unei intalniri informale de saptamana trecuta. Pacuraru si-a exprimat speranta ca, in urma deciziei luate de Romania, statele care au impus restrictii lucratorilor romani, dupa 1 ianuarie 2007, ar putea sa isi reconsidere aceasta pozitie si sa le elimine sau sa reduca perioada de aplicare. Dupa adoptarea de catre guvern a memorandumului, se va elabora un proiect de modificare a legii 203, privind permisele de munca, proiect care va trebui sa treaca prin Parlament.

Referitor la ingrijorarea sindicatelor in ceea ce priveste liberalizarea totala a pietei muncii pentru europeni, Paul Pacuraru a apreciat ca cetatenii UE nu vor "invada" piata romanesca, din cauza conditiilor de lucru si a salariilor mici. Potrivit ministrului, din cele aproape 9.000 de permise de munca date strainilor pana la finalul primului trimestru al anului, doar 23,3% au fost acordate cetatenilor din UE, ceea ce inseamna 0,04% din totalul fortei de munca din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri