Deficitul bugetar trebuie mentinut in jurul a 1% din Produsul Intern Brut, in anii cu o crestere economica peste pontential, pentru ca astfel de cresteri genereaza si venituri bugetare mai mari, se arata intr-un studiu privind strategia post aderare realizat de Centrul Roman de Politici Economice.

Intr-o analiza a stadiului actual de indeplinire a criteriilor de convergenta nominala (criteriile economice necesare pentru adoptarea monedei euro n.r.), Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE) constata ca Romania "are sanse serioase ca acestea sa fie respectate, pana in 2012-2013".

Referindu-se la nivelul deficitului bugetar, care reprezinta unul dintre criterii alaturi de nivelul inflatiei, al datoriei publice, al ratei dobanzii si cursul de schimb, studiul recomanda guvernului sa obtina un deficit de circa 1% din PIB. Conform criteriilor de la Maastricht, deficitul bugetar trebuie sa nu depaseasca 3% din PIB.

"In principiu, ar fi de dorit un deficit nu mai mare de 1% in medie", dar "cum acest obiectiv este greu de realizat in cursul actualului ciclu economic", puncteaza studiul CEROPE potrivit NewsIn, o alternativa fiind "realizarea unui buget echilibrat, dar fara includerea chetuielilor de capital".

Studiul constata ca si aceasta abordare are efecte asupra cererii agregate, dar "are meritul de a asigura o oarecare liniste investitorilor si pietelor, tinand cont de efectele pozitive pe termen mediu si lung al investitiilor publice".

Guvernul a programat pentru acest an un deficit bugetar de 2,8% din PIB, insa prognoza economica de primavara a Comisiei Europene a estimat ca acest indicator va fi de 3,2% din PIB, peste nivelul maxim admis in zona euro.

Potrivit unui raport privind situatia macroeconomica a Romaniei, Ministerul Finantelor a prognozat, la momentul elaborarii bugetului pentru 2007, ca deficitul bugetar va fi de 2,7 % din PIB, in 2008. in acelasi raport se arata ca deficitul bugetar va fi diminuat, treptat, si va ajunge la 2% din PIB abia in 2010, dupa ce va fi de 2,7% din PIB in 2008 si de 2,2%, in 2009.

Pe de alta parte, veniturile bugetare ale Romaniei s-au situat la 28-30% din PIB, in ultimii cinci ani, mult sub media europeana de 45% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri