Premierul Tariceanu a declarat ca Guvernul va aloca, de la bugetul de stat, 100 de milioane de euro pentru consiliile locale care nu dispun de banii necesari pentru cofinantarea proiectelor din agricultura, anuntand totodata suplimentarea numarului de angajati ai Agentiei de Plati
"Am decis alocarea a 100 de milioane de euro pentru consiliile locale care au deja proiecte SAPARD, dar nu au banii necesari pentru cofinantare. Experienta programului SAPARD, prin care am primit fonduri europene de preaderare, trebuie sa ne ajute si in continuare pentru absorbtia banilor care vin pentru dezvoltare rurala", a spus Tariceanu potrivit NewsIn.

Premierul a anuntat ca va fi suplimentat numarul persoanelor care lucreaza in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. "Sunt foarte multe proiecte depuse la agentie, pentru care exista cereri de plata. Trebuie sa se mareasca viteza de procesare a acestor proiecte in asa fel incat beneficiarii sa isi primeasca banii". Potrivit premierului, in acest moment exista la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 5009 de proiecte de investitii in mediul rural, finantate prin programul SAPARD, iar valoarea totala a fondurilor UE alocate pentru aceste proiecte este de 1,6 miliarde de euro.

Tariceanu a mai anuntat ca un grup interministerial si reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMP) se vor intruni luni pentru a stabili modificarile care vor fi aduse legislatiei privind achizitiile publice, astfel incat licitatiile sa nu mai poata fi blocate de contestatii.

"Foarte multe institutii care deruleaza proiecte cu fonduri europene se plang ca, dupa organizarea licitatiilor, conform actualei legislatii, urmeaza intotdeauna contestatii. Contestatiile se fac de multe ori cu foarte multa usurinta si numai din dorinta de a-i bloca pe cei care au castigat, chiar daca nu exista temeiuri juridice solide",a explicat Tariceanu. Premierul a precizat ca in legislatie va fi introdus "un filtru" pentru sistemul de contestatii, iar termenele de rezolvarea a contestatiilor vor fi scurtate.

Premierul a anuntat totodata discutii cu reprezentantii bancilor si organismelor financiare pentru a "incerca sa scadem dobanzile care se practica pentru proiectele din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale". El a argumentat ca, in prezent, sunt practicate dobanzi foarte mari din cauza coeficientului de risc, una dintre masurile ce ar putea fi luate pentru diminuarea dobanzilor vizeaza majorarea fondului de risc pentru agricultura.

Tariceanu a mai spus ca in ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, cele opt miliarde de euro alocate de UE (din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltarea Regionala) si cofinantarea de 1,95 miliarde de euro acopera nevoile de investitii din agricultura, industria alimentara si reabilitarea infrastructurii din mediul rural. "Dorim sa demaram multe proiecte de investitii inca din 2007, iar Ministerul Agriculturii are in vedere lansarea programului aflat in acest moment la Comisia Europeana la avizare incepand din 2007".

Potrivit premierului, categoriile de proiecte care ar putea beneficia de acesti bani vizeaza: modernizarea fermelor de subzistenta, imbunatatirea procesarii primare si a promovarii produselor agricole, prodecerea de materie prima si de energie regenerabila, sprijinirea fermierilor pentru a nu-si abandona terenurile, folosirea unor metode de productie agricola compatibile cu mediul, dezvoltarea mestesugurilor si artizanatului si dezvoltarea turismului si agroturismului.

Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.

Confruntati cu un numar mare de proiecte reprezentii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.

Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro, pe care trebuie sa-i foloseasca pana in 2008, data la care se finalizeaza programul SAPARD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri