Rafinaria Arpechim din Pitesti, care asigura jumatate din productia de carburanti a Petrom, va fi inchisa pentru sase luni. Care vor fi efectele imediate ale acestei decizii? Cresterea preturilor la carburanti, anunta benzinarii romani.
Arpechim Pitesti trebuie sa sisteze activitatea, incepand de marti, autoritatile de mediu aproband un termen de cateva saptamani in care compania sa-si puna in siguranta instalatiile care intra sub incidenta directivelor europene, a declarat , citat de NewsIn, ministrul mediului Attila Korodi.

"Potrivit procedurii legale, din momentul in care agentia de mediu constata ca o companie nu si-a indeplinit obligatiile privind conformarea la directivele europene, compania trebuie sa-si sisteze activitatea pentru o perioada de sase luni", a spus Korodi.

Potrivit acestuia, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti a suspendat autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim din cauza neconformarii la directivele IPPC (controlul integrat al poluarii) si SEVESO ( privind instalatiile strategice care trateaza substante periculoase).

"Procedura de inchidere si punere in siguranta a instalatiilor nu ar trebui privita ca o noutate, ci ca o stare de normalitate pentru ca este vorba de substante periculoase care pot duce la explozii sau alte accidente care sa pericliteze insati viata oamenilor”, a completat acesta.

Potrivit procedurii legale, Arpechim trebuie sa-si sisteze activitatea incepand de marti.

Suspendarea autorizatiei integrate de mediu a rafinariei Arpechim a fost comunicata, luni, de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Arges si ai Comisariatului Judetean Arges al Garzii Nationale de Mediu.

Rafinaria Arpechim Pitesti apartine Petrom, societate al carei actionar majoritar este grupul autriac OMV.
Petrom estima, anterior deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim, ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut.

Potrivit unui comunicat al Petrom, remis, ieri seara, publicatiei Wall-Street, "inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim".

“Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana. Investim consistent pentru a ne conforma cu normele de mediu. In ultimii doi ani, numai la Arpechim, nivelul investitiilor legate de mediu a depasit 60 milioane de euro”, a declarat Dan Pazara, Director de Comunicare al Petrom.

„Suntem surprinsi de aceasta decizie, avand in vedere atat discutiile constructive pe care le purtam cu reprezentantii autoritatilor de mediu, cat si faptul ca situatia de la Arpechim nu presupune riscuri majore pentru mediul inconjurator sau pentru sanatatea angajatilor si a locuitorilor din zona ”, a adaugat Dan Pazara.

Contrar informatiilor aparute in presa, Petrom nu intentiona inchiderea sau instrainarea rafinariei Arpechim. „Dupa cum am anuntat, Petrom va investi circa 200 de milioane pana in 2010, pentru modernizarea si eficientizarea activitatii Arpechim”, au completat oficialii Petrom.

Petrom a anuntat, la inceputul acestui an, ca va investi pana la sfarsitul anului 2010, nu mai putin de 200 milioane de euro la Arpechim Pitesti, pentru modernizarea si eficientizarea diviziei de rafinare.

Cifra de afaceri a Petrom a fost in primele trei luni de 2,75 miliarde lei (823,13 milioane euro, peste un miliard dolari), cu 13,34% mai mica decat in in intervalul similar din 2006.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri