Majorarea pensiilor decisa de Romania nu va afecta perspectiva ratingul de credit al statului roman, reprezentand doar o confirmare a ingrijorarilor legate de politicile fiscale ce au dus la modificarea pesrpectivei decisa in luna aprilie, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Un analist al Standard & Poor's, Remy Salters, a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca planurile guvernului de a majora aproape de doua ori pensiile in urmatorii doi ani sporesc riscurile legate de o deteriorare rapida a stabilitatii economiei romanesti.

insa atunci cand a fost intrebat daca aceasta decizie ar putea avea drept consecinta scaderea perspectivei ratingului de tara al Romaniei, Salter a spus "Nu".

"Aceste riscuri au fost luate deja in calcul atunci cand am luat decizia de modificare a perspectivei ratingului, in aprilie, reprezentand cauza acelei deteriorari. Aceste riscuri actioneaza pe termen scurt", a adaugat Salters.

"Pe termen lung, credem in continuare ca tendita asociata evoultiei ratingului Romaniei este de urcare, multumita integrarii in Uniunea Europeana si continuarii reformelor structurale".

Parlamentul roman a votat o lege privind majorarea cu 43%, respectiv 33% a pensiilor in 2008 si 2009, majorand cheltuielile Romaniei cu 14,3 miliarde lei (6,2 miliarde dolari), suma ce va fi acoperita, conform declaratiilor guvernului, din cresterea economiei.

Standard & Poor's a redus in aprilie perspectiva de rating a Romaniei de la pozitiv la stabil, la cateva zile dupa ce coalitia de centru a s-a destramat, lasand guvernul cu o sustinere parlamentara de doar 20%.

"Nu exista coerenta politica sau dorinta de a inaspri politica fiscala pentru a reduce presiunile legate de cerere", a declarat Salters.

Cabinetul primului ministru Calin Popescu Tariceanu se bazeaza momentan doar pe sprijinul Partidului Social Democrat, partid de stanga, care a cerut aceasta majorare a pensiilor.

"Guvernul depinde de sprijinul social-democratilor...si nu se afla intr-o pozitie favorabila pentru a reduce riscurile externe printr-o inasprire a politicii fiscale", a precizat responsabilul S&P.

Salters a avertizat ca sumele de bani cheltuite pentru pensii reprezinta de fapt "costuri de oportunitate", avand in vedere ca acesti bani ar fi putut fi cheltuiti pentru investitii in alte sectoare, fiind si un important stimul fiscal ce va duce la cresterea deficitului de cont curent, sporind riscurile legate de supraincalzirea economiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri