Experienta tarilor vecine demonstreaza ca integrarea in UE presupune convergenta preturilor si aprecierea monedei nationale Puterea de cumparare urmeaza sa creasca treptat, o data cu productivitatea muncii, iar intarirea leului va compensa ritmul mai lent de majorare a salariilor.
In ultimii doi ani si jumatate, cine a mizat pe euro are "satisfactia" de a fi obtinut un castig de 3,5% din cresterea cursului de schimb, la care se adauga maxim 10% din dobanzile bancare. Curajul de a renunta din timp la "fixatiile valutare" a fost recompensat in aceeasi perioada cu un profit de aproximativ 40% rezultat din dobanzile generoase pentru leu, in conditiile in care inflatia s-a situat sub 25%. Regulile jocului nu se vor schimba radical in perioada urmatoare, leul fiind un plasament atractiv chiar si pentru straini. "Dupa modelul celorlalte tari central si est-europene care s-au integrat de curand in UE, ne putem astepta ca si dupa aderare leul sa inregistreze aprecieri fata de euro", spune Radu Luca, economist la BMFMS.

E adevarat, volatilitatea cursului de schimb nu a crescut semnificativ dupa liberalizarea contului de capital, dar cumintenia sa se datoreaza mai mult faptului ca titlurile de stat nu le sunt inca accesibile strainilor (in general, fondurile mari de investitii evita depozitele). Cum dobanzile bancare au scazut semnificativ in ultimile luni, chiar pana la pragul unei rentabilitati real negative, aprecierea leului este principalul argument al celor care vor sa investeasca in continuare in lei. Aceasta este, de altfel, recomadarea sefului Departamentului de strategie de la Ceska Sporitelna, cea mai mare banca de retail din Cehia, achizitionata in 2000 de Erste Bank. Este interesant de remarcat ca sfatul sau nu viza si plasamentele in actiuni romanesti, emitentii autohtoni fiind considerati "scumpi".

Inflatia ne strica ploile

De la un nivel de 8,7% in februarie, inflatia a sarit din nou in martie la 10% (martie 2004-martie 2005). Prin prisma cresterii preturilor autohtone, aprecierea monedei nationale puncteaza doar la impresia artistica. Si asta pentru ca, desi veniturile noastre cresc in euro (moneda unica europeana s-a depreciat cu 8% de la inceputul anului), cumparaturile de baza ni le facem tot in lei. Or, cine isi pastreaza banii in banca e recompensat in acest moment cu dobanzi de 7-9% in medie. Exista insa si banci care bonifica cu numai 5-6% depunerile persoanelor fizice (HVB, ABN AMRO)! In acest fel, economisirea isi pierde motivatiile, anumite scadente (1-3 luni) aducandu-le, de fapt, pierderi deponentilor. Si asta nemaipomenind nimic despre modul de calcul al cresterii preturilor (ponderea principalelor produse si servicii este cea din 2003, iar inflatia are valori mai mari la orase, unde se afla de altfel si grosul clientilor din sistemul bancar). Nivelul de 8%, apropiat de cel al depozitelor la termen, la care BNR sterilizeaza excesul de lei din piata, nu reprezinta decat partial o scuza pentru banci. Sa nu uitam ca acestea au si supapa creditelor, unde dobanzile nu s-au grabit sa scada in aceleasi ritm. De exemplu, costurile efctive ale unui credit de consum depasesc in continuare 25%.

Viziuni si previziuni valutare

In acest moment, cursul de schimb pare incremenit in intervalul 36.000-36.500 lei/euro. Cum inflatia da semne ca ar putea depasi tinta officiala de 7%, cursul de schimb va fi folosit in continuare drept ancora antiinflationista. Majoritatea analistilor cu care am discutat au anticipat un curs de schimb de 35-36.000 lei pentru sfarsitul anului in varianta optimista si unul de 36-37.000 lei in cea "pesimista" (BNR ar putea sa ofere o gura de oxigen exportatorilor, sufocati de aprecierea monedei nationale din ultimii doi ani).

Daca vreti sa speculati fluctuatiile raportului euro-dolar, momentul poate fi prielnic. Trendul actual de apreciere a dolarului in raport cu majoritatea devizelor importante poate continua pe termen scurt (1-3 luni), astfel incat la sfarsitul acestei miscari am putea vedea un raport de schimb intre euro si dolar de 1,2-1,15. Ulterior insa, balanta va inclina in favoarea monedei unice europene si pe parcursul urmatoarelor trimestre (poate chiar pana la sfarsitul anului 2006) am putea asista la o depreciere graduala dar constanta a dolarului, paritatea celor doua valute putand depasi nivelul atins in decembrie 2004 (1,3).

Creditul in lei, concurent anemic

Cel putin in urmatorii cinci ani, leul nu are sanse prea mari sa detroneze creditul in valuta. Costul imprumurilor in lei ramane in continuare piperat, ecartul exagerat dintre dobanzile active si cele pasive facand deocamdata neatractiv creditul in moneda nationala. In ipoteza ca bancile isi mentin oferta in ceea ce priveste creditele in valuta, dobanzile la imprumuturile in lei ar putea ajunge comparabile cu acestea in patru-cinci ani, avand in vedere tinta de inflatie de 4% pentru 2007 si ascutirea concurentei dintre banci pentru cucerirea clientelei (am luat in considerare un nivel mediu de 18% pentru creditele in lei si o dobanda medie de 10% in valuta).

Aceasta estimare nu ia insa in calcul aprecierea leului, un argument suplimentar pentru adeptii imprumutului in valuta. Cu alte cuvinte, cel putin pentru creditele pe termen scurt (auto, nevoi personale) e mai bine sa va imprumutati in euro sau chiar in dolari (existenta unui deficit apreciabil al bugetului SUA poate determina pe termen mediu o noua depreciere a dolarului).

Am incercat sa conturam "portretul-robot" al cursului de schimb pe termen scurt si mediu si strategia de economisire ideala discutand cu mai multi analisti financiari.

1. Cum considerati ca va evolua cursul de schimb leu-euro pana la sfarsitul anului? Dar in 2006?

2. Dupa integrare, cum apreciati ca ar putea oscila acesta?

3. Ce sfat i-ati da cuiva care isi pastreaza inca economiile in valuta?

1. Pe termen mediu ne asteptam la o continuare a aprecierii monedei nationale, care ar putea conduce la o scadere succesiva a euro pana la inceputul toamnei catre intervalul 34.000-35.000 lei sau chiar mai jos. In ultimele luni din 2005 este insa posibil sa asistam la o inversare cel putin temporara de trend si euro sa revina spre nivelul actual.
2. Intrarile de capital pe piata autohtona se vor epuiza la un moment dat, lasand chiar locul unor retrageri masive in anumite perioade. In anii urmatori, cursul valutar ar putea din nou sa dea dovada de volatilitate ridicata si sa consemneze, cel putin pe termen scurt si mediu, cresteri semnificative.
3. Cel putin anul acesta, detinerile de valuta vor aduce randamente reale mai coborate comparativ cu plasamentele in moneda nationala. Cea mai buna strategie va fi aceea de a miza in continuare pe leu.
Iulian Panait, presedinte KTD Invest

1. Inflatia s-a (mai) astamparat, dar creste deficitul comercial, iar exportul mizeaza in continuare pe bunuri cu valoare adaugata mica. Sper ca acest joc sa nu fie doar cosmetica pe termen scurt, deoarece economia reala nu sufera modificari majore. Nu cred ca euro va avea in urmatoarea perioada variatii spectaculoase; as paria mai degraba pe echilibru.
2. Stabilitatea cursului leu-euro inseamna aprecierea RON. Este insa posibil ca dupa integrare mai multe pericole ascunse sa iasa la iveala.
3. Cred in active (deci, economii, investitii) in lei si pasive (finantari, credite) in valuta.
Doru Puiu Tiberiu, director executiv BCR Asset Management

1. Pana in iulie-august presiunea in directia aprecierii leului se va mentine, dupa care nu este exclus ca in trimestrul trei sa asistam pentru prima data dupa o lunga perioada de timp la o anumita deprecire. O astfel de evolutie ar fi justificata de dinamica deficitului extern, care va continua probabil sa creasca pe parcursul intregului an.
2. Experienta tarilor din regiune care au fost mai avansate in procesul de integrare a aratat ca valutele lor, in pofida unor oscilatii temporare, pe termen lung s-au apreciat fiind parte a procesului de convergenta a economiilor acestor tari cu UE. Este putin probabil ca Romania sa fie o exceptie.
3. Sa incerce sa profite de momentele in care piata le va oferi cele mai bune cursuri de schimb si sa schimbe o parte in lei. Cred ca am depasit momentul in care cel mai profitail portofoliu era cel format exclusiv din lei.
Radu Craciun, analist ABN AMRO Romania

1. Evolutia cursului de schimb leu-euro va fi in stransa corelatie cu evolutia inflatiei. Pentru atingerea acestui "deziderat" se vor folosi in primul rand parghii monetare si de aceea ma astept la o tendinta de apreciere a monedei nationale, de pana la 2-3%. Pentru anul 2006 apreciez o usoara revenire a euro.
2. Aprecirea in termeni reali va continua si in anul premergator aderarii. Dupa 2007, volatilitatea cursului de schimb va fi foarte redusa.
3. Pe termen scurt (6 -12 luni) as indica o economisire in moneda nationala. Asta nu inseamna o renuntare totala la economiile in valuta, ci crearea unui portofoliu de plasamente (2/3 in lei si restul mentinut in valuta).
Ovidiu Vasincu, analist Certinvest

1. Libertatea de fluctuatie a cursului face ca balanta de plati sa aiba o influenta majora. Intr-o varianta pesimista, cursul poate sa atinga, in acest an sau in anul 2006, valoarea de 37.000, iar intr-o abordare optimista, un euro poate ajunge la 35.000 lei.
2. Monedele tarilor care au aderat in 2004 la UE s-au apreciat, incepand cu doi ani inainte de aderare, iar aprecierea a continuat si dupa si suntem tentati sa credem ca aceasta tendinta o va avea si leul. Nu putem exclude insa complet o evolutie particulara, detasata de modelul de referinta.
3. Sa isi alcatuiasca un portofoliu diversificat.
Iulian Lupu, consultant BRM Business Consulting
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri