Avutia financiara neta a romanilor va scadea in 2007 la 10% din produsul Intern Brut (PIB) de la 11% in 2006, in pofida ritmului sustinut de acumulare de resurse, din cauza ca romanii se imprumuta mai mult decat economisesc, a declarat Rozalia Pal (foto), senior economist la UniCredit Tiriac Bank.
UniCredit calculeaza avutia financiara neta prin resursele financiare acumulate de populatie - constand in depozite bancare, titluri sau plasamente in asigurari, fonduri de pensii etc - din care se scad datoriile.

La sfarsitul lui 2007, analistii UniCredit Group estimeaza avutia financiara pe cap de locuitor din Romania la un nivel de 1.441 euro, raportata la o indatorare totala de 888 euro pe cap de locuitor.

Avutia financiara a populatiei a crescut cu 31% in 2007, pe fondul imbunatatirii conditiilor pe piata fortei de munca din Romania, reflectata de rata scazuta a somajului, care este estimata la o medie de 4,4% in 2007, precum si de cresterea rapida a salariilor, cu 21% in ritm anual la sfarsitul lui septembrie 2007, a precizat Pal.

Un alt factor care a contribuit la cresterea activelor financiare ale romanilor il reprezinta banii trimisi de romanii din strainatate, sumele trimise in tara de acestia fiind cu 24% mai mare in septembrie 2007 fata de aceeasi luna a anului trecut.

Pe de alta parte, analistii UniCredit estimeaza ca ritmul acumularii de avutie financiara de catre gospodarii se va accelera in 2007 pana la un nivel de 26% din PIB, pe fondul cresterii puternice a depozitelor financiare. Cele mai promitatoare segmente ale pietei financiare romanesti raman fondurile de pensii instrumentele de plasament pe termen lung.

Specialistii de la UniCredit se astepta ca in urmatorii doi ani populatia din Romania sa economiseasca preponderent tot prin pastrarea banilor in numerar si depozite. Astfel, la sfarsitul lui 2009, aproape trei sferturi (73%) din avutia populatiei ar trebui sa fie reprezentata de numerar si depozite, fata de 68% la sfarsitul lui 2006, in timp ce ponderea titlurilor si actiunilor ar trebui sa scada la 21%, de la 27% in 2006, ca urmare a directionarii unei parti a banilor catre fondurile de pensii.

In zona euro, structura era anul trecut formata 31% din numerar si depozite, 28% din titluri si actiuni, 27% din asigurari si 4% din fondurile de pensii.

In structura indatorarii populatiei din Romania, specialistii de la UniCredit se asteapta la o scadere a ponderii creditelor pentru locuinte in urmatorii doi ani si la o crestere a ponderii creditelor de consum. Astfel, in 2009 creditele pentru locuinte ar putea ajunge la 16% din datoriile populatiei, creditele de consum vor reprezenta 82%, iar leasingul 2%. La sfarsitul lui 2006 creditele pentru locuinte reprezentau 20% din indatorarea populatiei, creditele de consum 77%, iar leasingul restul de 3%.

Studiul UniCredit Group mai arata ca, dintre persoanele care intentioneaza sa cumpere o locuinta pana la sfarsitul lui 2009, mai mult de doua treimi (68%) intentioneaza sa se finanteze printr-un credit ipotecar. Media in Europa Centrala si de Est este de 60%, ceea ce indica potentialul de dezvoltare a pietei ipotecare din Romania in urmatorii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri