Indicele preturilor productiei industriale (PPI), care masoara presiunile inflationiste inainte ca marfurile sa ajunga la consumator, a urcat puternic in noiembrie fata de luna anterioara, iar avansul anual a accelerat la 9,22%, potrivit datelor publicate de Statistica.
Preturile productiei industriale au urcat in noiembrie 2007 cu 1,88% fata de luna anterioara si au avansat cu 9,22% comparativ cu a 11-a luna din 2006, accentuandu-se cu peste un punct procentual fata nivelul de 8,19% din octombrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In octombrie, preturile productiei industriale crescusera cu 1,56% fata de septembrie.

In noiembrie, au crescut semnificativ doar preturile din industria prelucratoare - cu 2,38%, cele din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa au urcat usor, cu 0,6% fata de luna precedenta, in timp ce preturile produselor din industria extractiva au coborat cu 1,04%.

Pe marile grupe industriale, au fost inregistrate cresteri de preturi la toate produsele din industrii, cel mai mare avans fiind inregistrat de preturile bunurilor din industria energetica - 2,71% fata de nivelul din octombrie. Preturile din industria bunurilor de capital au crescut in noiembrie cu 1,80% fata de luna antrerioara, cele din industria bunurilor de uz curent au sporit cu 1,51%, bunurile intermediare s-au scumpit cu 1,28% in acelasi interval, iar cele de folosinta indelungata cu 0,72%, arata datele publicate de INS.

In intervalul noiembrie 2006 - noiembrie 2007, cel mai mult au crescut preturile din industria extractiva, cu 18,06%, in timp ce in industria prelucratoare preturile au crescut sub media generala a preturilor industriale (+8,59%), iar in industria energiei electrice si termice, gaze si apa, preturile au urcat cu 7,88%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi in noiembrie 2007 fata de aceeasi luna din 2006 au fost la produsele din industria energetica (+12,22%) si industria bunurilor de uz curent (+11,12%). Preturile produselor din industria bunurilor de capital au urcat cu 8,83% in noiembrie 2007 fata de noiembrie 2006, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata cu 5,49%, iar preturile din industria bunurilor intermediare au avansat cel mai putin, cu doar 4,79%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri