Romania, Bulgaria si statele baltice sunt cele mai expuse riscurilor dintre tarile central si est-europene, deoarece au cele mai mari deficite de cont curent, in conditiile in care cresterea economica in regiune s-ar putea diminua semnificativ in 2008, arata estimarile Danske Bank.
"Per total, cresterea in statele emergente se va incetini, atat din cauza unui avans mai lent al exporturilor, cat si pe fondul inaspririi politicilor monetare interne. Desi cresterea economica a statelor emergente va fi peste cea a statelor dezvoltare, nu ne asteptam ca statele in curs de dezvoltare sa mai dea un impuls la fel de puternic economiei globale in 2008", spun specialistii de la Danske Bank, intr-un raport publicat miercuri, referitor la evolutia economiei mondiale in acest an.

Potrivit unei alte estimari, publicate tot miercuri, de Banca Mondiala, deficitul de cont curent al Romaniei se va adanci in acest an pana la 15,3% din produsul intern brut (PIB), dupa ce in 2007 a ajuns la 13,9% din PIB. Pe de alta parte, institutia economica internationala estimeaza ca economia romaneasca a crescut cu 6,1% anul trecut, un ritm mai lent fata de cel din 2006 si prevede o temperare usoara a cresterii economice, pana la 5,9%, urmata de o franare mai accentuata, pana la 5,5% in 2009.

Analiza Danske Bank arata ca pietele valutare din statele emergente se vor confrunta cu o volatilitate din ce in ce mai ridicata, avand in vedere estimarile de intensificare a aversiunii fata de risc, in conditiile in care criza va persista pe piata globala a creditelor.

Specialistii de la Danske Bank se asteapta la o evolutie mai slaba din partea statelor care "inghit" foarte multa lichiditate si au nevoi mari de finantare si printre care se numara si statele central si est-europene. Pe de alta parte, statele care au capacitatea de a pune la dispozitie multa lichiditate, respectiv cu rezerve valutare mari si excedente de cont curent, precum Rusia sau majoritatea statelor emergente din Asia si din Golf ar putea depasi asteptarile in acest an. In aceste tari, specialistii de la Danske Bank se asteapta ca autoritatile sa incline mai mult catre o flotare mai libera a monedelor.

In privinta pietelor pentru valorile mobiliare care aduc venituri fixe, precum obligatiunile, Danske Bank se asteapta la o adancire a diferentei intre randamentele obtinute din astfel de plasamente pe pietele emergente si pe cele dezvoltate. Acest scenariu se va aplica in special statelor central si est-europene, unde primele pentru risc ar putea creste si mai mult, pe fondul accentuarii dezechilibrelor economice.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri