"In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 euro. In ceea ce priveste pretul maltului, acesta era in 2006 de 107 euro/kg, iar in productia din 2007 ajunge chiar la 1.000 euro/kg. Totodata, preturile la materia prima vor creste in continuare, pentru ca este o criza la nivel mondial, fapt ce va genera scumpirea berii. De exemplu, o bere care costa in prezent un leu, va ajunge la 1,3 lei anul acesta", a spus Versescu.

Acesta a mai precizat ca productia de bere in cadrul companiilor membre ale Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a scazut in 2007 cu circa 3-4% fata de 2006, ajungand la 1,35 milioane hectolitri. "Scaderea a fost cauzata de aparitia berii bulgaresti pe piata romaneasca. Aceasta a atacat in special piata din sudul Romaniei, apoi a ajuns in Ardeal, Sibiu si Suceava.

In primele 7 luni din 2007, acest produs a intrat in tara fara plata accizelor si prin urmare s-a vandut cu un pret mai mic afectand fabricile din sud care si-au scazut productia cu 20-30%. In aceste conditii, in primele sase luni din 2007 au intrat in Romania 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, o mare parte fiind bere Boliarka, care si-a indreptat spre Romania 6% din productia totala", a mai spus Vifor Versescu.

Printre alte cauze ale scaderii productiei de bere se numara faptul ca societatile independente producatoare de bere din Romania pot penetra mai greu hipermarketurile si ca foarte multi oameni din zonele mai defavorizate ale tarii au plecat in strainatate, disparand astfel consumatorii.

Citeste si:

Directorul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a mai precizat ca societati ca Martens, Azuga si Albrau au inregistrat cresteri ale productiei intre 15-20% datorita prezentei pe piete de desfacere mai avantajoase.

Per total, piata berii din Romania s-a ridicat anul trecut la 20,6 milioane hectolitri in crestere cu 17,7% fata de 17,5 milioane hectolitri de bere inregistrati in 2006.

"In 2008 estimam o crestere a productiei de bere avand in vedere investitia de la Sebes a companiei Romaqua, care va aduce inca un milion de hectolitri de bere, si marirea capacitatii de productie a Bere Mures, de la 1,4 milioane hectolitri in 2007 pana la doua milioane hectolitri in 2008", a adaugat Versescu, care sustine ca in prezent, PSIPBR cuprinde 15 societati independente producatoare de bere printre care 11 IMM-uri, care produc 200.000 de hectolitri de bere pe an, si patru fabrici mai mari, care produc peste 200.000 hectolitri anual.

Potrivit datelor Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania, in anul 1990, un roman consuma intr-un an 50 de litri de bere, iar in 2007 s-a ajuns la un comsum de 100 de litri de bere/cap de locuitor. In Austria se consuma 110 litri pe cap de locutor anual, iar in Germania circa 108 litri, media europeana fiind de 80 de litri/cap de locuitor/an.