Cifrele date publicitatii vineri de Departamentul Muncii din Statele Unite au surprins neplacut analistii economici, obisnuiti cu cresteri mult mai mari ale numarului de locuri de munca.

Luna mai a adus pentru economia americana doar 78.000 de noi locuri de munca, cea mai slaba realizare din ultimele 21 de luni, si jumatate din valoarea asteptata.

Teama cea mai mare adusa in prim-plan de aceste cifre este aceea ca urcusul economic accelerat al SUA din ultimele luni este pe cale sa se incheie. Cu atat mai mult cu cat raportul guvernamental privind angajarile nu este singura surpriza. Randamentul titlurilor de trezorerie cu maturitatea la 10 ani a scazut sub 4 procente, ceea ce indica o scadere cu mai mult de 0,75 puncte procentuale in ultimele 12 luni. Un lucru neobisnuit pentru o crestere economica, si cu atat mai greu de explicat cu cat Rezerva Federala a crescut rata dobanzii pe termen scurt de opt ori din 2004.

La ora 11:25 GMT, cursul euro crescuse cu 0,3%, la valoarea de 1,2271 $, dupa ce saptamana trecuta atinsese un minim pe ultimele opt luni, de 1,2157 $. Fata de yen, euro a scazut, moneda unica europeana ajungand la 131,50 yeni. Dolarul a ajuns si el mai jos fata de moneda japoneza, atingand un minim pe ultimele doua saptamani, de 107,00 yeni.

Analistii se asteapta ca Fed sa mareasca din nou rata dobanzii la sfarsitul lui iunie si la mijlocul lui august

Saptamana aceasta vor aparea cifrele privind deficitul comercial al Statelor Unite, iar presedintele Fed, Alan Greenspan, va rosti un discurs ce va oferi mai multe indicii in privinta dezvoltarii viitoare a economiei americane.

Analistii se asteapta ca Banca Centrala a SUA sa mareasca din nou rata dobanzii la sfarsitul lui iunie si la mijlocul lui august, in pofida unor date economice mai slabe existente in acest moment.

De altfel, cifrele prezentate vineri nu sunt neaparat un indiciu sigur al unei incetiniri a dezvoltarii economice. Produsul Intern Brut a crescut la un nivel peste media ultimelor opt trimestre, iar estimarile dau o crestere peste medie si in urmatorii doi ani. In plus, in ciuda numarului mai mic de slujbe create in mai, rata somajului s-a redus la 5,1%, cu un punct procentual mai jos decat era acum doi ani. Singurul element de ingrijorare este inflatia, preturile crescand in ultimul an cu 3,5%.

Toate elementele enumerate mai sus dau o imagine amestecata a economiei americane, din care concluziile sunt greu de extras.

Economia europeana nu sta nici ea foarte bine. Ministrii de Finante din zona euro urmau sa se intalneasca ieri si astazi pentru a discuta situatia dificila creata de cele doua voturi negative asupra Constitutiei europene, precum si asupra integrarii politice si monetare a noilor state.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri