Reprezentantii Consiliului Economic si Social (CES) au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu o majorare a bugetului institutiei cu peste un milion de lei, necesara pentru cheltuieli de personal si pentru bunuri si servicii.
Potrivit membrilor CES, institutia are nevoie, in 2008, de un buget de aproape trei milioane lei, iar bugetul aprobat de Guvern este de aproape 1,9 milioane lei. Reprezentantii institutiei au explicat ca diferenta de peste un milion de lei este necesara pentru cheltuieli de personal si pentru bunuri si servicii.

Astfel, suma necesara estimata in 2008 pentru cheltuielile de personal ar fi de aproximativ 2,3 milioane lei, in conditiile in care suma alocata este de 1,5 milioane lei. Pentru bunuri si servicii, suma necesara calculata de membrii CES ar fi de 676.000 lei, in timp ce suma alocata este de 375.000 lei.

Membrii CES sustin ca diferenta dintre bugetul estimat ca fiind necesar si cel aprobat rezulta din plata expertilor pentru realizarea de studii privind implicatiile sociale determinate de dezvoltarea macroeconomica (150.000 lei), din cheltuielile de deplasare determinate de participarea membrilor la activitatile CES-ului European (110.000 lei) si din majorarea tarifelor de prestari servicii practicate de RA-PPS la sediul CES cu 159% (69.000 lei).

Totodata, pentru plata diurnelor pentru membrii care participa la CES-ul European se solicita 12.000 lei, iar pentru majorarea indemnizatiilor membrilor plenului si ai comisiilor de specialitate din CES, 778.000 lei.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, inainte de inceperea discutiilor de la CES, ca este "mahnit si preocupat pentru ca nu s-a reusit alegerea presedintelui CES". La intalnire participa si ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

Vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, declara, pentru NewsIn, marti dimineata, inaintea intalnirii membrilor CES cu premierul Tariceanu, ca un punct important de discutie va fi modificarea legii de functionare a institutiei, pe de o parte, pentru a se debloca activitatea acesteia, iar pe de alta parte, pentru ca reprezentantii Guvernului sa fie inlocuiti cu cei ai societatii civile.

"Cea mai importata modificare pe care trebuie sa o facem la lege este inlocuirea in CES a reprezentantilor Guvernului cu cei ai societatii civile. Asa este in toate tarile din Uniunea Europeana, pentru ca nu se poate ca Guvernul sa dea aviz pe un proiect de lege propus tot de ei", spus Dandea.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, preciza ca sindicalistii vor aduce in discutie si modul in care functioneaza dialogul social in Romania sau faptul ca nu exista resurse si un sediu potrivit pentru functionarea CES.

Conform legii de functionare a CES, Consiliul este o structura tripartita, constituita pentru a facilita dialogul social la nivel national, din care fac parte reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si ai Guvernului. Fiecare parte trebuie sa-si aleaga, o data la patru ani, 15 membri care sa le reprezinte pozitia in CES.

Activitatea Consiliului a fost blocata, anul trecut, pentru mai mult timp, din cauza neintelegerilor dintre sindicate si patronate referitoare la alegerea membrilor. Totodata, CES nu mai are presedinte de la sfarsitul anului 2006, cand fostul presedinte, care reprezenta Guvernul, Mihai Şeitan, a demisionat. Potrivit legii, urmatorul presedinte ar trebui sa vina din partea sindicatelor sau a patronatelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri