Stimulate de apropierea datei integrarii europene, companiile romanesti fac pasii pe care ii considera necesari pentru a le asigura supravietuirea pe competitiva piata unica. Companiile de acreditare spun ca numarul companiilor care solicita certificarea sistemelor de management al calitatii, ISO 9001, s-a dublat comparativ cu anul trecut. "Ritmul solicitarilor de certificare a crescut enorm in ultimele cateva luni. Daca la sfarsitul anului trecut aveam 190 de contracte incheiate in total, in toti anii de cand activam aici, acum avem 240 de contracte incheiate", spune Adrian Lucian Frantiu, directorul filialei TUV in Romania.

Date exacte despre numarul companiilor romanesti certificate nu sunt, deoarece, pe langa firmele de certificare acreditate de RENAR, pe piata romaneasca mai actioneaza si firme de certificare europene, care raporteaza numarul certificarilor direct firmelor-mama. La sfarsitul anului 2004, la RENAR erau raportate peste 3.900 de certificari, insa Adrian Frantiu estimeaza ca numarul real ar fi de circa 5.000 - 5.300.

Certificarea nu este obligatorie, ci voluntara, dar pe piata europeana e ciudat daca nu o ai, spune Cristian Lupa, manager pentru calitate la Certind, o companie romaneasca de certificare. "Majoritatea o fac ca sa-si puna afacerea in ordine, dar detinerea unui certificat ISO poate fi si o conditie de participare la licitatii. De asemenea, exista companii europene care nu accepta ca furnizori decat companii care respecta standardele de calitate", explica Cristian Lupa. Marea majoritate a companiilor fac certificarea ISO 9001 privind managementul calitatii. Standardul da asigurari clientilor ca firma ofera servicii de calitate.

Si alte institutii pot obtine certificarea; de exemplu, primariile bucurestene de sector sunt toate certificate ISO 9001. Un alt standard pentru care a inceput sa fie cerere este ISO 14001, privind respectarea mediului inconjurator. Insa de regula implementarea acestuia cere investitii majore in tehnologie, si nu este la indemana oricarui agent economic. Companiile care vor sa implementeze standardul de mediu nu reprezinta mai mult de 15 - 20 la suta din cele certificate pentru managementul calitatii. Pentru o firma cu sub 10 angajati, preturile percepute de firma de certificare incep de la 600 - 1.000 de euro.

Pentru companiile mari, pot depasi 100.000 de euro. Costurile depind atat de domeniul de activitate al firmei, cat si de numarul de angajati, si privesc nu atat firma care acorda certificarea, cat modificarile care trebuie facute pentru eficientizarea companiei. Statul sprijina companiile care vor sa implementeze standardele ISO prin programul de crestere a competitivitatii derulat de Ministerul Economiei si Comertului, care acopera jumatate din costurile cu certificarea, in limita a 65.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri