Romania a cheltuit o treime (768 milioane euro) din valoarea totala contractata, pana in prezent (2,3 miliarde euro), din fondurile ISPA, banii fiind folositi pentru proiecte de infrastructura si de mediu, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Secretarul de stat din MEF, Eugen Teodorovici, a spus ca, in prezent, zece dintre contractele finantate prin programul ISPA sunt finalizate, 21 sunt in stadiul de executie, fiind finalizate in proportie de 85%, iar pana la finele anului se asteapta incheierea altor 27 de proiecte, din care 21 pe mediu si sase pe transporturi, in valoare totala de peste 371 de milioane de euro. Ministerul estimeaza ca, pe parcursul anului, vor mai fi semnate 55 de contracte, 23 pe mediu si 32 pe transporturi.

Pana in prezent, Romania a incheiat cu Comisia Europeana 65 de memorandumuri de finanatare ISPA, in valoare totala de aproximativ 2,7 miliarde de euro, din care doua miliarde sunt asigurati de UE, restul reprezentand cofinantarea nationala. In baza memorandumurilor, s-au semnat 262 de contracte, din care 183 pentru sectorul de mediu, 73 pentru sectorul transporturi si sapte de asistenta tehnica, in valoare totala de 2,3 miliarde de euro.

Din aceasta suma, Agentiile de Implementare ISPA au efectuat plati catre contractori in valoare de aproximativ 768 de milioane de euro. Teodorovici a estimat ca, daca Romania va solicita, anual, Comisiei Europene aproximativ 300 de milioane de euro pe an, intreaga suma disponibila va fi contractata pana in 2010.

Potrivit MEF, principalele dificultati cu care autoritatile s-au confruntat in aplicarea proiectelor finantate prin ISPA sunt intarzierile in realizarea studiilor, calitatea scazuta a documentelor sau neimplicarea autoritatilor locale in momentele cheie de implementare. Totodata, fluctuatiile de personal din sistem, care prefera sa migreze catre firmele private, pentru salarii mai mari, sau dificultatea in achizitionare a terenurilor, pentru proiectele de transport, sunt factori care duc la intarzieri in realizarea proiectelor.

Reprezentantul MEF a precizat ca, in ceea ce priveste exproprierile, pentru constructia infrastructurii de transport, Guvernul intentioneaza sa simplifice procedurile legale. Astfel, cele trei acte normative in baza carora sunt facute, in prezent, exproprierile, urmeaza sa fie unificate intr-unul singur, prin care termenele vor fi scurtate, iar etapele de parcurs mai putine.

Referitor la fondurile Phare, Teodorovici a spus ca Romania a beneficiat, in perioada 2000-2006, de o alocare totala de peste 2,2 miliarde de euro, prin programul Phare, iar capacitatea de absorbtie a inregistrat constant procente de peste 90%. Ultima alocare Phare, pentru 2006, de 400 de milione de euro, este in curs de contractare, iar termenul limita este 30 noiembrie 2008.

Potrivit MEF, Romania nu a pierdut nicio suma din fondurile Phare alocate anual si nu au existat situatii de sistare a platilor de catre Comisia Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri