Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat din nou ca este "relativ increzator" cu privire la starea economiei din zona euro.
"Fundamentele economice raman solide", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa care a vut loc la Atena. "Cresterea economica isi va incetini cu siguranta ritmul, insa se va mentine", a adaugat presedintele BCE.

Trichet a subliniat din nou incertitudinea "neobisnuit" de ridicata, care apasa asupra perspectivelor cresterii economice, pe motivul turbulentelor de pe pietele financiare, unde tensiunile se mentin.

Trichet nu si-a modificat fundamental mesajul, in ciuda scaderii mai multor indicatori cheie, ceea ce releva o incetinire a economiei din zona euro.

Presedintele BCE a reamintit ca lupta impotriva inflatiei ramane "principalul obiectiv" al bancii centrale. Trichet considera ca nivelul actual al dobanzii este adecvat combaterii riscurilor unui derapaj pe termen mediu al preturilor, care continua sa creasca.

Consiliul BCE a decis, joi, in unanimitate sa mentina dobanda de referinta la nivelul de 4%.

Potrivit Reuters, Trichet a adaugat ca ia in serios sustinerea dolarului de catre autoritatile americane. Presedintele BCE a mentionat ca a semnat in aprilie comunicatul G7 cu privire la valute, care exprima ingrijorarile legate de posibilele implicatii ale fluctuatiilor bruste ale valutelor importante asupra stabilitatii economice si financiare.
Intrebat cu privire la declaratiile anterioare, Trichet a mentionat ca a luat "in serios ceea ce au spus autoritatile americane: presedintele, secretarul trezoreriei si presedintele Fed, si anume ca un dolar puternic este in interesul Statelor Unite".

Financial Times a anuntat joi ca responsabili europeni si americani de politica monetara ar vrea sa vada dolarul apreciindu-se fata de euro.

Trichet a a facut aceste declaratii dupa reuniuneaBCE, in care s-a decis mentinerea dobanzii de referinta la 4%.

Euro s-a apreciat fata de dolar joi, investitorii observand ca presedintele BCE s-a aratat mai dur in privinta dobanzilor decat se asteptau.

Euro se tranzactiona la 1,5399 dolari/euro, in apreciere cu 0,1%, fata de 1,5340 dolari/euro cu putin timp inainte de discursul lui Trichet.

Presedintele BCE s-a aratat din nou ingrijorat de o spirala inflationista care ar putea aparea ca urmare a cresterii prea rapide a salariilor in zona euro.

Rata inflatiei din zona euro a coborat la 3,3% in aprilie, potrivit datelor provizorii, fata de nivelul de 3,6% inregistrat in luna precedenta.

BCE estimeaza in continuare ca inflatia va ramane ridicata o lunga perioada, insa ar urma sa se tempereze treptat pe parcursul anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri