Inflatia se afla pe un trend descendent, de la 0,86% in ianuarie la 0,52% in aprilie, dar cresterea preturilor produselor agricole si a combustibililor produce ingrijorare, a spus Varujan Vosganian, ministrul de Finante, citat de NewsIn, precizand ca guvernul ar putea interveni pentru a stopa unele scumpiri.
"Inflatia se afla pe un trend descendent: a fost de 0,86% in ianuarie, 0,7% in februarie, 0,67% in martie, 0,52% in aprilie, iar in mai se va situa, conform prognozelor, undeva intre 0,4 si 0,5%. Cresterea din acest an a preturilor produselor agricole, de 1%, si preturilor combustibililor, de 2%, este ingrijoratoare", a spus ministrul Finantelor.

El a afirmat ca Guvernul va interveni, daca este cazul, pentru a stopa cresterile de preturi in unele sectoare.

"Nu avem, in acest moment, date ca de la 1 iulie pretul la energie electrica ar creste", a precizat Vosganian.

Pentru a stopa scumpirile, Guvernul va dialoga cu firmele din domeniul energiei.

"Nu credem ca este normal ca ele sa aiba un singur obiectiv, anume acela de a maximiza profitul. Sa nu uitam ca ele extrag titei din solul romanesc si nu-l cumpara de pe pietele externe. In plus, nu vad reflectat in preturi faptul ca platesc cea mai mica revedenta pentru titeiul extras", a spus ministrul Economiei si Finantelor.

Un alt domeniu avut in vedere de Executiv pentru stoparea cresterii preturilor este cel al telefoniei mobile.

"Tarifele operatorilor sunt exprimate in euro, ceea ce duce la influentarea cursului asupra pretului platit de utilizatori. Vom discuta cu companiile din domeniu pentru ca preturile sa nu fie influentate de riscul valutar", a subliniat Vosganian.

Inflatia s-a temperat, in aprilie, la 8,62%, fiind sub nivelul inregistrat in martie, de 8,63%, iar inflatia lunara, aprilie fata de martie, a fost de 0,52%, fiind influentata, in principal, de cresterea preturilor la marfurile alimentare, cu 1,05%, potrivit Institutului National de Statistica.

Preturile au crescut, in medie, in perioada mai 2007 (aprilie 2008, fata de mai 2006) aprilie 2007, in functie de indicele preturilor de consum, cu 6,3% si cu 6,4% in functie de indicele armonizat al preturilor de consum

Alimentele s-au scumpit, in aprilie, fata de luna anterioara, cu 1,1%, contribuind cel mai mult la avansul lunar al inflatiei, unde uleiul s-a scumpit cu aproape 10%, fiind, de departe, cea mai accentuata evolutie a pretului unui produs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri