Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, zonele de munte vor avea un tratament privilegiat. Este vorba, in primul rand, despre investitiile pentru modernizarea fermelor din aceste zone. "Fermierii de la munte au un handicap natural legat de relief, clima si panta. Ei au nevoie de un efort mai mare ca sa obtina aceeasi productie ca cei din zona de campie. De aceea, zonele de munte sunt considerate defavorizate de catre expertii europeni", sustin reprezentanti din Ministerul Agriculturii.

Potrivit Regulamentului de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2007-2013, programele de finantare care vor inlocui Sapardul vor cuprinde masuri prin care fermierii de la munte vor fi cofinantati cu 60-65% din suma investita in afacere. In acest fel, tara noastra se va conforma normelor Uniunii Europene. Potrivit unor oficiali din Agricultura care ne-au confimat ca Regulamentul a fost recent aprobat de Consiliul de Ministri ai Agriculturii din UE, fermele agricole si zootehnice care se angajeaza la activitati in aceste zone pentru mininum cinci ani vor primi bani pentru ameliorarea mediului si a peisajului. Mai precis, vor primi prime intre 25 si 250 de euro pe hectar pe an pentru zonele de munte, si intre 25 si 150 de euro prima pe hectar pe an pentru celelalte zone cu handicap natural. De asemenea, fermierilor din astfel de zone li se vor aloca bani prin cofinantarea unor proiecte agricole. Nici cei care exploateaza padurile nu au fost uitati. Daca se angajeaza sa respecte norme de protectia mediului, care nu au caracter obligatoriu, ei pot primi o plata anuala de la 40 la 200 de euro pentru fiecare hectar de padure exploatat, iar acest ajutor se va acorda pentru perioade de la 5 la 7 ani. Aceleasi sume anuale pentru fiecare hectar le vor primi si detinatorii de paduri, fie ca sunt privati, fie asociatii, din zonele incadrate in programele Natura 2000 (n. red. - retea ecologica pan-europeana initiata de UE).

Impaduririle vor aduce bani frumosi fermierilor

Si fermierii sau asociatiile de exploatare agricola vor primi fonduri in cazul in care se hotarasc sa faca pentru prima oara impadurirea unui teren neagricol. Astfel, prima anuala maxima pentru pierderea venitului prin impadurire va fi de 700 de euro pe hectar, in cazul fermierilor si al asociatiilor, si de 150 de euro pe hectar, in cazul persoanelor fizice sau al oricaror societati comerciale private. Perioada maxima de timp pentru care se va acorda ajutorul nu va depasi 5 ani.

De asemenea, prima instalare a sistemelor agroforestiere pe teritoriul agricol va fi rasplatita prin cofinantarea a 80% din valoarea investitiilor eligibile, pentru zonele montane cu handicap natural si Natura 2000 si cu 70% pentru alte zone. Instalarea sistemelor agroforestiere pe teritoriul agricol se adreseaza fermierilor care combina activitatea agricola extensiva si activitatea de productie silvica in cadrul unei ferme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri