Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena prognozeaza pentru 2005 un deficit bugetar de 1% din PIB, o inflatie de 9%, un deficit de cont curent de 8,3% si o crestere economica de 5,5% * Previziunile institutului sunt mult mai putin optimiste decat \"tintele\" convenite de Guvernul Tariceanu cu FMI
Cresterea economica din acest an a Romaniei va incetini pana la 5,5%, dupa avansul de 8,3% inregistrat in anul precedent, in timp ce deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW). Autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International (FMI) au convenit pentru acest an asupra unui deficit de bugetar de 0,7% din PIB si o crestere economica de 6% fata de anul trecut. Potrivit studiului citat de Mediafax, in primul trimestru al acestui an, economia romaneasca a crescut cu 5,9%, mai putin fata de perioada similara a anului trecut, cand majorarea a fost de 6,2%. Expertii WIIW apreciaza ca recolta agricola va fi mai redusa decat anul trecut, in timp ce productia industriala va creste cu 5% in acest an. Cea mai mare crestere economica se va inregistra in sectorul constructiilor si cel al comertului.

De asemenea, studiul citat previzioneaza si o adancire a deficitului de cont curent, pana la sfarsitul anului, care va ajunge pana la 8,3% din PIB, fata de 7,75% cat s-au angajat autoritatile de la Bucuresti fata de FMI. Expertii de la Viena pun avansul deficitului de cont curent pe seama extinderii rapide a consumului privat. In ceea ce priveste inflatia, documentul citat previzioneaza pentru sfarsitul acestui an, o rata de 9%, in conditiile in care nivelul convenit de Executiv cu expertii FMI este de 7,5%. Potrivit expertilor WIIW, cresteri de pret vor mai avea loc in lunile iulie si octombrie, ca urmare a majorarii tarifelor la gaze si la energia termica. Pe de alta parte, aprecierea monedei nationale a avut un efect pozitiv asupra stabilitatii preturilor.

Pentru anul viitor, institutia din Viena previzioneaza pentru Romania o crestere economica de 5,5%, un deficit bugetar egal cu cel din acest an, de 1%, si un deficit de cont curent in scadere fata de 2005 pana la 7,4% din PIB. WIIW estimeaza pentru 2006, un nivel mediu al ratei inflatiei de 7%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri