Romania s-a clasat pe pozitia a patra in Uniunea Europeana (UE), in iunie 2008, avand un ritm anual de crestere a productiei industriale de 5,9%, pe primele pozitii fiind Polonia, cu 7,3%, Slovacia, cu 6,3% si Irlanda, cu 6,1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Datele prezentate de biroul european de statistica, pentru 21 din cele 27 de state membre, arata ca, in intervalul iunie 2007 - iunie 2008, productia industriala a scazut cu 0,3% in Uniunea Europeana si cu 0,5% in zona euro. Cele mai mari scaderi in perioada iunie 2007 - iunie 2008 au fost inregistrate in Spania, de 9%, Letonia, de 5,2% si Estonia, de 4,7%.

Pe categorii, cel mai mult a scazut productia bunurilor de folosinta indelungata, cu 3,7% in UE si cu 5,3% in zona euro, urmata de cea a bunurilor intermediare, cu 0,9%, respectiv 1,1%. Productia energetica s-a redus cu 0,3% la nivelul UE si cu 0,8% in zona euro, iar sectorul bunurilor de uz curent s-a diminuat cu 0,7% in statele membre ale UE si cu 0,6% in zona euro.

Singura categorie a productiei industriale care s-a apreciat in intervalul mentionat a fost cea a bunurilor de capital, cresterea fiind de 1,4% in ambele zone.

Pe ansamblul Uniunii Europene, intre iunie 2007 si iunie 2008, productia industriala a crescut in 12 state membre si a scazut in noua.

In iunie, Romania a inregistrat o comprimare a productiei industriale cu 0,2% fata de mai 2008, numarandu-se printre cele zece state comunitare care au raportat reduceri ale acestui indicator. Cele mai mari scaderi ale productiei industriale au avut loc in Irlanda, de 5,3%, Danemarca, de 3,7% si Bulgaria, de 2,4%.

In UE, productia industriala din iunie a crescut cu 0,1% fata de luna anterioara, in timp ce in zona euro nu s-au inregistrat schimbari. Cresteri lunare importante ale productiei industriale au fost marcate in Portugalia, de 3%, Olanda, de 2,9% si Polonia, de 2,8%.

Ritmul lunar de crestere a productiei de energie a fost, in iunie, de 0,6% in UE si de 1% in zona euro. Productia din industria bunurilor de uz curent a sporit cu 0,7% in UE si cu 0,9% in zona euro. Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 0,4% in statele membre si cu 0,1% in zona euro, in timp ce sectorul bunurilor intermediare a ramas stabil in UE si s-a micsorat cu 0,2% in zona euro. Productia bunurilor de capital a inregistrat scaderi de 0,3%, respectiv de 0,4%.

Institutul National de Statistica (INS) anuntase ca, in luna iunie, productia industriala din Romania a crescut cu 4% fata de aceeasi luna a anului anterior, in timp ce, fata de luna mai a acestui an, productia industriala inregistrase, in iunie, o scadere de 1,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri