Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 25,8% in intervalul iulie 2007-iulie 2008, pana la 1.308 lei (365 euro), ritm superior celui din lunile anterioare, pe fondul avansului rapid al salariilor in industrie si in unele servicii, arata Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul iunie 2007-iunie 2008, castigul salarial mediu net avansase intr-un ritm mai lent, de 24,4%.
Fata de iunie, castigul salarial mediu net a crescut in iulie cu 35 lei (2,75%).

Castigul salarial mediu brut a fost in iulie de 1.769 lei (494 euro), cu 1,8% mai mare decat in luna precedenta.
Ritmul anual de crestere a salariilor a fost, astfel, semnificativ peste cel al productivitatii muncii, de 9,3% in primele sase luni ale acestui an in sectorul industrial.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri,
ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 15,4% in iulie 2008 fata de a saptea luna a anului trecut.

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 24,8% mai mare in iulie, mai arata datele INS.

In iulie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.214 lei, 898 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (732 lei, 205 euro).

Comparativ cu luna iunie, salariul mediu net a crescut in iulie in majoritatea activitatilor economice.

Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in iulie in industria mijloacelor de transport rutier, de 17,5% fata de luna anterioara, fabricarea produselor din tutun (13,3%), activitati de asigurari si ale caselor de pensii cu exceptia celor din sistemul public (12,4%), industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (11,4%) si edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti (10%).

Scaderi ale castigului mediu net au fost inregistrate in iulie in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, de 13,9% in medie, sanatate si asistenta sociala (7,9%), invatamant (2,1%), posta, intermedieri financiare si industria metalurgica (sub 2%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri