Productia industriala a crescut in luna iulie cu 5,1% fata de aceeasi luna a anului anterior, ritm superior celui din iunie, pe seama avansului inregistat de toate sectoarele industriale si in special de industria extractiva a carei productie a sporit cu 8,4%, a anuntat Statistica.
Industria prelucratoare a avut o productie in crestere cu 4,8% in perioada iulie 2007-iulie 2008, in vreme ce productia din sectorul energiei electrice si termice a sporit cu 4,2% in acelasi interval, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Cat priveste marile grupe industriale, cel mai mare avans din a saptea luna a acestui an a fost inregistrat de industria bunurilor de capital, de 14,7%, urmata de cea a bunurilor de folosinta indelungata, cu o crestere de 9,7% fata de iulie 2007. In industria bunurilor de uz curent, productia a crescut in iulie cu 4,9%, in industria bunurilor intermediare, cu 1,8%, iar in industria energetica, cu 1,5%.

Din datele INS, reiese ca, in primele sapte luni ale acestui an, productia industriala a fost mai mare cu 5,8% fata de acelasi interval din 2007, crestere sustinuta de sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa, care a avansazt cu 6,5%, si de industria prelucratoare, care a produs mai mult cu 6,4%. In schimb, industria extractiva a inregistrat o comprimare a productiei cu 0,8% in acelasi interval.

In ianuarie - iulie 2008, pe marile grupe industriale au fost cresteri anuale importante in industria bunurilor de capital, de 12,5%, si cea a bunurilor de uz curent, de 9,2%. Ritmuri mai mici de crestere s-au inregistrat in productia de bunuri intermediare, de 2,6%, cea energetica, de 1,7% si in industria bunurilor de folosinta indelungata, in care productia a sporit cu 0,2% in primele sapre luni din 2008 comparativ cu perioada similara din 2007.

Fata de luna iunie, productia industriala a inregistrat, in iulie, o scadere de 1,4%, ca urmare a declinului industriei prelucratoare cu 2,8%, ce nu a putut fi compensat de cresterea productiei cu 14,3% in sectorul energiei electrice si termice, respectiv cu 4,3% in industria extractiva.

Potrivit INS, in patru din cele cinci grupe industriale mari s-au inregistrat scaderi. Astfel, productia din industria bunurilor intermediare s-a redus cu 0,1%, cea a bunurilor de capital, cu 1,7%, din industria bunurilor de folosinta inelungata, cu 10,6% si productia bunurilor de uz curent, cu 3,9%. Singurul domeniu unde s-au inregistrat cresteri ale productiei a fost industria energetica, ce a avut un avans de 5,1%.

Potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica, in iunie, productia industriala crescuse cu 4% fata de a sasea luna din 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri