Consiliul National al IMM solicita modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta privind stimularea investitiilor precum si Legea patronatelor care sa permita IMM-urilor dreptul a se organiza in patronate si a participa la dialogul social, au declarat reprezentantii Consiliului.
"Ordonanta Guvernului 85/2008 privind stimularea investitiilor nu a primit avizul patronatelor si nici al sindicatelor. Vrem ca aceasta ordonanta sa fie inlocuita de o lege dupa principii europene", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, citat de NewsIn.

In opinia reprezentantilor CNIPMMR, Ordonanta cuprinde numai dispozitii generale, fara a reglementa conditiile de fond si de procedura, precum si modalitatile concrete de stimulare a investitiilor, pentru acordarea efectiva a facilitatilor.

Totodata aceasta nu cuprinde prevederi concrete privind obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul etc, stabilind doar ca "furnizorii de ajutor de stat initiaza acte normative/administrative prin care instituie scheme de ajutor de stat/ajutoare individuale pentru fiecare obiectiv".

De asemenea, Ordonanta de Urgenta nu cuprinde reglementari noi, raportat la dispozitiile legale privind acordarea de ajutoare de stat si nu valorifica bunele practici al nivel european in domeniu.

In privinta modificarii Legii patronatelor, CNIPMMR considera ca aceasta trebuie sa aiba ca scop dezvoltarea si consolidarea organizatiilor patronale existente, cresterea reprezentativitatii acestora si a calitatii serviciilor catre membrii.

Un scop important urmarit de lege trebuie sa fie unificarea miscarii patronale din Romania si reprezentarea unitara a intereselor patronale la nivel national si la nivel european.

Reprezentantii IMM-urilor propun ca acestea sa aiba dreptul de a se organiza in patronate specifice si sa participe la dialogul social.

CNIPMMR solicita completarea Legii patronatelor cu prevederi privind constituirea patronatelor pe mai multe criterii, dintre care si pe criteriul apartenentei la categoria IMM, constituirea acestora si pe criteriul teritorial, pana la nivel national.

De asemenea se cere eliminarea obligatiei patronatelor de a inregistra la instanta judecatoreasca toate datele patronatelor, inclusiv lista membrilor lor, cu datele de identificare a acestora, precum si reglementarea in mod expres a rolului si competentelor in domeniul dialogului social a patronatelor constituite pe criteriul apartenentei la categoria IMM si pe criteriul teritorial, pentru negocierile colective, pentru dialogul social tripartit la nivel national si local.

Potrivit datelor CNIPMMR, in prezent, la Camera Deputatilor se discuta proiectul de lege pentru modificarea Legii numarul 356/2001 a patronatelor.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri