Euro va ajunge in scurt timp la 4 lei, inflatia va fi anul viitor de trei ori mai mare fata de tinta bancii centrale, iar deficitul bugetar al Romaniei va creste la 7-8% din produsul intern brut (PIB) in 2009, in urma deciziilor de ieri a Curtii Constitutionale, sustin analistii economici.
"Daca majorarile salariale se vor intide si in randul celorlalti bugetari, efectele deciziilor CCR asupra inflatiei ar putea fi catastrofale. Aceasta ar creste intr-un timp foarte scurt la 10%, iar anul viitor vom avea o inflatie de 8-9%. Un alt efect negativ este devalorizarea puternica a leului, urmand ca in mai putin de o luna cursul euro/leu sa ajunga la 4 lei. In plus, deficitul bugetar va fi de 7-8% din PIB in 2009", a declarat, citat de NewsIn, analistul financiar Bogdan Baltazar.

Acesta a tinut sa atraga atentia ca, in contextul economic international actual, majorarile salariale din Romania vor fi percepute foarte prost de agentiile de rating si de catre investotorii straini, care vor penaliza "extravaganta si risipa de bani de la Bucuresti".

"Majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 50% ar arata inconstienta la nivel national", a precizat Baltazar.

La randul sau economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca decizia de miercuri a Curtii Constitutionale va afecta si deficitul bugetar din 2009, care ar putea ajunge la 7% din PIB, asa cum estima ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Asa se intampla cand niste non-economisti iau decizii fara a intelege implicatia financiara", a comentat Lazea.

Economistul sef al BNR, Lucian Anghel, considera ca un alt efect al cresterilor cheltuielilor bugetare este mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat si atrage atentia ca este posibil ca BNR sa intarzie data la care ar putea hotari reducerea dobanzii de referinta de la 10,25%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, desi se astepta aceasta masura pentru prima parte a anului viitor.

In 2 octombrie, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, in fata valului de solicitari de cresteri salariale, ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce ar inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si chiar punerea in discutie a statului de membru UE.

"Daca se aproba majorarea salariilor bugetarilor cu 50%, iar Romania ajunge la un deficit de 7% din PIB in 2009, se incalca tratul de aderare la UE, Tratatul de la Maastricht, programul de convergenta si se pune in discutie statutul Romaniei de membru al UE", spunea Vosganian.

Un nivel de 7% al deficitului bugetar este de peste doua ori mai mare ca plafonul de 3% impus de UE, ca o conditie pentru aderarea la zona euro.

"Majorarea salariilor bugetarilor ar duce la o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde euro, iar acesta decizie ar insemna fie eliminarea investitiilor programate din bugetul de stat, fie un deficit de 7% (din PIB) in 2009", declara Vosganian.

El mai preciza ca aceeasi masura ar avea drept consecinta, in acest an, "cresterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale in ultimul trimestru", in conditiile in care, dupa primele noua luni, acesta se plasa la 1,3 - 1,4% din PIB, iar Guvernul intentioneaza sa pastreze acest nivel si in octombrie.

"O astfel de masura ar antrena cresterea fara precedent a inflatiei, iar banca centrala ar fi nevoita sa modifice din nou dobanda de referinta", mai spunea Vosganian.

Banca centrala tinteste o inflatie de 3,8%, plus sau minus un punct procentul, pentru sfarsitul acestui an, dar anticipeaza o inflatie de 6,6%, in vreme ce pentru finalul lui 2009 tinteste o inflatie de 3,5%, cu intervalul aferent de +/- 1 pp.

Marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in fata Parlamentului ca bugetul Romaniei trebuie sa aiba in perioada urmatoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regandire a veniturilor si cheltuielilor, iar politica monetara trebuie sa ramana prudenta si adecvata.

"Daca problema nivelului de trai ar fi rezolvata prin decizii politice, toate tarile din lume ar fi bogate. Exact acolo unde nu a fost respectata legatura intre salarii si productivitate, tarile au intrat in declin agresiv", spunea Isarescu, dand exemplul Argentinei, care a intrat in colaps in 2001.

Curtea Constitututionala a decis, miercuri, ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile privind legea Curtii de Conturi, marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri