Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 24,6% in intervalul septembrie 2007- septembrie 2008, pana la 1.296 lei (357 euro), ritm ceva mai ridicat decat in lunile anterioare, dupa o crestere cu 1,5% in septembrie, a anuntat, Institutul National de Statistica (INS).
In august 2008, ritmul anual de crestere a salariului mediu net fusese de 24%, romanii castigand, in medie, 1.277 lei (334 euro).

Fata de august, castigul salarial mediu net a crescut in septembrie cu 19 lei (1,5%).

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.751 lei (483 euro) in septembrie, cu 1,3% mai mare decat in luna precedenta.

Totusi, ritmul anual de crestere a salariilor se mentine mult peste cel al productivitatii muncii, de 8,4% in primele opt luni ale acestui an in sectorul industrial.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.
In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 16,1% in septembrie 2008 fata de a noua luna a anului trecut.

Raportat la luna octombrie 1990, castigul salarial real avea o putere de cumparare cu 23,3% mai mare in septembrie, mai arata datele INS.

In septembrie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in activitatile de extractie a hidrocarburilor si servicii anexe (3.380 lei, 932 euro), iar cele mai mici in fabricarea articolele de imbracaminte (740 lei, 204 euro).
Comparativ cu luna august, salariul mediu net a crescut in septembrie in majoritatea activitatilor economice, in principal datorita primelor acordate (inclusiv de vacanta si premii ocazionale), a negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.

Cresteri ale castigului mediu net au fost inregistrate in septembrie in industria hidrocarburilor si serviciilor anexe, cu 40%, si cu 22,6% in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (in principal, datorita premiilor acordate cu ocazia "zilei petrolistului"), potrivit datelor INS.

In activitatile de posta si curierat, salariul mediu net a crescut cu 8,1%, iar in activitatile de edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria mijloacelor de transport rutier, industria de masini si aparate electrice cresterile salariale au fost cuprinse intre 5% si 8%.

Majorari salariale cuprinse intre 2% si 4% s-au inregistrat si in activitatile de tabacirea si finisarea pieilor, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, comert cu ridicata si cu amanuntul, fabricarea produselor textile, informatica si cercetare-dezvoltare, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria metalurgica, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei.

In septembrie au fost inregistrate si usoare scaderi salariale cuprinse intre 10% si 13% in industria miniera si activitati de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv de 2% pana la 5% in activitatile anexe si auxiliare de transport, posta si telecomunicatii, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, mai arata datele INS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri