Compania israeliana Marcovici Capital Ltd a fost exclusa de la procesul de privatizare al IAR Ghimbav deoarece documentele de participare nu au indeplinit conditiile impuse prin Dosarul de prezentare, a anutat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Astfel, in momentul de fata AVAS deruleaza negocieri numai cu Aero Vodochody Cehia pentru imbunatatirea ofertei depuse de investitor in vederea preluarii pachetului de actiuni detinut la IAR Ghimbav.

In data de 15 septembrie 2008, AVAS a inregistrat doua oferte pentru preluarea IAR Ghimbav (Aero Vodochody Cehia si Marcovici Capital Ltd Israel). Ambele companii isi aratasera interesul pentru preluarea IAR Ghimbav si prin transmiterea de scrisori de interes, urmate de realizarea propriului audit asupra societatii.

IAR Ghimbav este o societate deschisa ale carei actiuni sunt tranzactionate pe piata de capital. AVAS detine un pachet de 64,89% din actiunile societatii. IAR Ghimbav are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Ceilalti actionari ai societatii sunt: Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).

AVAS a publicat in aprilie anuntul de vanzare a pachetului de 12.250.488 actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social al constructorului de aeronave IAR SA Ghimbav. AVAS a prelungit de doua ori termenul de depunere a ofertelor pentru IAR Ghimbav (23 iulie si 15 septembrie) deoarece mai multe companii au dorit sa efectueze propriul audit asupra societatii brasovene.

In 2006, singurul ofertant interesat de IAR SA Ghimbav a fost Eurocopter SAS Franta. Atunci, comisia de negociere a solicitat, permanent, ofertantului Eurocopter imbunatatirea ofertei depuse si a prelungit succesiv, cu perioade de 30 de zile, termenul de valabilitate a ofertei pana la data de 21 octombrie 2007.

Aceasta a fost ultima prelungire a ofertei permisa de legislatia in vigoare. Pana la acea data, ofertantul nu a depus oferta finala imbunatatita si irevocabila la sediul AVAS, iar contractul de privatizare nu a putut fi incheiat.

Compania din Cehia, Aero Vodochody a.s., a participat si la depunerea ofertelor pentru privatizarea Avioane Craiova, insa negocieriel cu AVAS au esuat. Aceasta afost selectata de AVAS pentru negocierea contractului de privatizare pentru societatea craioveana.

Oferta imbunatatita depusa de investitorul ceh pentru Avioane Craiova a fost formata din pretul pentru pachetul de actiuni, 4.114.431,45 euro, investitii pentru dezvoltarea societatii, 8.883.000 euro pe o perioada de cinci ani, capitalul de lucru, 3.300.000 euro, in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate si investitii de mediu, 30.000 euro in primul an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri