In ultimele zile, leul a crescut nestingherit in fata monedei europene, astfel incat cursul valutar s-a intors in timp la nivelul de acum doi ani si jumatate - in jurul valorii de 34.500 lei, cat era in decembrie 2002.

Cum romanii sunt obisnuiti sa-si pastreze banii pusi deoparte in euro ori dolari sau sa apeleze la creditele in valuta la care platesc dobanzi cu circa 10 puncte procentuale mai mici decat cele la imprumuturile in lei, pariul euro-leu este pe cale sa faca primele victime si sa incununeze primii castigatori. Suprematia leului a inceput sa-si spuna cuvantul si asupra preturilor la locuinte, care sunt exprimate de 15 ani incoace in dolari, respectiv euro.

Au castigat cei cu credite in valuta

Evolutia cursului euro-leu i-a favorizat pe cei care au de platit rate la credite in valuta.

S-a ajuns in situatia paradoxala sa se ramburseze mai putini bani la banca, in echivalent lei. Exista cazuri in care la creditele luate la sfarsitul anului trecut suma ratelor nu va depasi suma imprumutata initial, in echivalent lei. Deci, in loc sa platesti mai mult la banca, din cauza ca se percep si dobanzi, ajungi sa platesti mai putin.

Sa luam exemplul unui credit de 500 de euro contractat la inceputul lui octombrie anul trecut, cand euro a inceput sa scada in fata leului, rambursabil in 12 rate lunare egale.

La vremea respectiva, un euro valora 40.870 lei, iar creditul in euro putea fi schimbat in lei, obtinandu-se 20,5 milioane lei. De asemenea, pentru a achita rata lunara de 45 de euro, trebuia sa schimbati 1.850.000 lei. In prezent, suma de 45 de euro poate fi obtinuta in schimbul a 1,55 milioane lei, cu 300.000 lei mai putin decat in urma cu noua luni. Rata platita la banca a scazut (in echivalent lei) cu 16a fata de finele anului trecut.

Mai mult, daca facem suma ratelor platite din noiembrie pana in iulie, se aduna 16.800.000 lei in zece luni. Ceea ce inseamna ca daca euro nu va creste in fata leului in urmatoarele doua luni, suma ratelor rambursate bancii in echivalent lei nu va depasi cei 20.500.000 lei imprumutati initial.

Paguba la economii

Cei care au de rambursat rate la imprumuturile in valuta au iesit castigatori din pariul dintre euro si leu. Insa castigul acestora a fost egal cu pierderea altora: cei care si-au pastrat economiile in valuta. Scaderea cursului euro cu circa 600 lei fata de inceputul lui noiembrie 2004 a muscat din economiile in valuta ale romanilor. Astfel, la fiecare 100 de euro pastrati la saltea s-au pierdut aproape 630.000 lei in ultimele noua luni.

La inceputul lui noiembrie, 100 de euro valorau 4.080.000 lei, in timp ce acum 100 de euro reprezinta 3.540.000 lei. La economiile in dolari, pierderea (in echivalent lei) fata de noiembrie 2004 este de 410.900 lei.

Ce ne asteapta?

In noiembrie anul trecut, Banca Nationala a anuntat schimbarea politicii de curs valutar. Fata in fata cu tendinta tot mai pronuntata de scadere a euro in fata leului, BNR a incetat sa mai cumpere miliarde de euro lunar de pe piata valutara, fapt ce a avut drept urmare prabusirea cursului, in mai putin de doua luni, de la 41.000 lei la 36.000 lei. Banca centrala avertiza la momentul respectiv ca fluctuatii ale cursului sunt posibile atat in jos, cat si in sus. Cum pana acum euro n-a facut decat sa scada, ramane sa vedem cand va creste.

Pe termen scurt este posibil ca euro sa continue sa scada, cu inca doua-trei procente, se arata intr-un comunicat al Bursei de la Sibiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri