Somajul frictional va creste in mod evident in 2009, iar Romania trebuie sa aiba o mai mare flexibilitate a pietei muncii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Trebuie sa avem o mai mare flexibilizare a legislatiei muncii si sa stim ca orice economie cu o piata a muncii rigida are de pierdut. Solutia la somaj o constituie flexibilizarea", a spus Isarescu.

El a adaugat ca, daca o parte a romanilor care sunt in strainatate va reveni in tara, nu ar trebui sa fie un motiv de teama, insa Romania trebuie sa se focalizeze "obsesiv" asupra recalificarii fortei de munca catre infrastructura si agricultura.

Harta disponibilizarilor din luna octombrie

30.000 de romani se intorc in tara din Spania si Italia

"Trebuie sa ne orientam catre infrastructura si agricultura. Problema potentialului agricol este foarte mare, nu putem importa atat de mult cand avem un asemenea potential agricol. Pentru anul viitor trebuie sa ne focalizam pe munca, productivitate, economisire si investitii acolo unde trebuie", a mai spus Isarescu, citat de NewsIn.

Isarescu: Nu sunt la fel de optimist in privinta inflatiei

De asemenea, guvernatorul BNR a declarat ca nu este "la fel de optimist" in privinta inflatiei din 2009 ca in cazul altor indicatori macroeconomici, sustinand ca o accentuare a inflatiei, conjugata cu stimularea cererii, va agrava deficitul de cont curent.

"Este si un defect profesional faptul ca nu sunt la fel de optimist in privinta inflatiei. Nu sugerez stimularea generala a cererii, in conditiile in care efectele cresterilor salariale se vor vedea in 2009 si 2010 si luand in calcul ca avem deja exces de cerere", a spus Isarescu.

Stimularea cererii, care impreuna cu o inflatie ridicata ar agrava deficitul de cont curent, ar putea duce in cazul Romaniei la o corectie in mod indirect "prin presiuni pe piata valutara asupra rezervelor bancii centrale si prin retragerea liniilor de finatare", a mai spus oficialul BNR.

"Avem un avion supersonic sofisticat, ne jucam la butoane si deocamdata i-am speriat pe altii, dar nu e cazul sa ne speriem si pe noi", e explicat Isarescu.

Totodata, guvernatorul BNR a subliniat importanta mentinerii rezervelor BNR la un nivel ridicat, in contextul ajustarii deficitului de cont curent.

"Nu trebuie sa trecem in sensul invers, de la un surplus al contului de capital, la reducerea rezervelor BNR, in privinta ajustarii deficitului. Rezervele au fost construite greu si de aceea este nevoie de un control al lichiditatilor.

Fiecare leu a fost emis de BNR prin achizitii de euro. Nu am facut nicio emisiune fara acoperire, iar o situatie cum am prezentat-o pe cea de sus ar insemna intradevar recesiune", a mai spus Isarescu.

Recesiune in 2009? Cum vad analistii, bancile si politicienii scenariul Moody’s


Pe de alta parte, oficialul BNR a spus ca o astfel de corectie ar trebui facuta "fara dureri economice si sociale".
"Expansiunea cheltuielilor bugetare nu este doar o risipa, este o politica ce ar putea agrava situatie de acum", a precizat Isarescu.

Isarescu: Crestere economica, intre 3% si 6% in 2009

Romania va inregistra o crestere economica intre 3% si 6% in 2009, in functie de "cat de intelepta va fi compenenta politica si de cat de corect va fi diagnosticul" efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, a declarat guvernatorul BNR.

"Este un punct de vedere personal, pe care nu l-am expus inca in Consiliul de Administratie, cand spun ca activitatea economica va slabi si va fi o crestere economica, probabil, intre 3% si 6%, depinzand foarte mult de cat de inteleapta va fi componenta politica si cat de corect va fi diagnosticul", a spus Isarescu, referindu-se la consecintele crizei economice internationale asupra Romaniei.

In ceea ce priveste estimarea agentiei de evaluare financiara Moody's, conform careia Romania va inregistra o scadere a produsului intern brut cu 0,3% in 2009, Isarescu a caracterizat argumentele folosite de agentia de rating drept corecte si a adaugat ca "o scadere drastica, spre recesiune, este o judecata mai apropiata de un scenariu plauzibil decat rapoartele Fitch si Standard and Poor's, care au retrogradat Romania din categoria investment grade".

"Moody's spune corect ca datoria publica este mica, rezervele internationale sunt mari, scadentarul este bun, dar spune foarte bine ca scaderea finantarilor la nivelul sectorului privat va avea impact", a mai spus guvernatorul BNR.

Ce vor bancherii de la BNR si Guvern pentru a revigora economia romaneasca

Cand se relaxeaza conditiile de creditare?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri