Femeile din Romania sunt platite mai prost decat barbatii. In alte tari, diferentele de salarii dintre cele doua sexe sunt mai mari decat la noi, acestea urcand pana la 25%.

La noi in tara, barbatii sunt mai bine platiti decat femeile. In ultimii 12 ani, diferenta dintre salariile angajatilor de sex masculin si ale celor de sex feminin s-a redus cu 3%, ajungand la 18%, conform studiului realizat de Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene. Diferenta salariala este calculata in functie de salariul brut pe ora castigat de angajatii de sex masculin si cel similar obtinut de personalul de sex feminin. Studiul a luat in calcul remuneratiile angajatilor cu varste cuprinse intre 16 si 64 ani, care lucreaza cel putin 15 ore pe saptamana. Evolutia diferentelor salariale din cele 25 de state ale Uniunii Europene a fost de doar 2% in decursul perioadei 1994-2003, ajungand la 15%. Salariile au cunoscut atat cresteri, cat si descresteri, astfel ca intre 1995 si 1997 diferenta s-a apreciat cu 3%, pana la 24%, pentru ca in 1998 sa scada cu 4%, iar in 1999 cu inca 3%. Nivelul a fost constant pana in 2000, pentru ca, un an mai tarziu, diferenta sa se majoreze cu un punct procentual, pana la 18%.

ALTE STATE.

In 2003, decalajul salarial de la noi din tara era asemanator cu cel inregistrat in Bulgaria. In Cehia, diferenta era de 19%, la fel ca in 2002, in Polonia de 11%, in Slovacia de 23%, in scadere fata de nivelul din 2002, de 27%, iar in Ungaria de 14%. Diferentele salariale din Franta au scazut cu un procent, in 2003, ajungand la 12%. Potrivit studiului, in Marea Britanie decalajul a fost de 22%, iar in Olanda de 18%. Cele mai mari diferente salariale din 2003 au fost consemnate in Cipru, 25%, Estonia, 24%, Slovacia si Germania, fiecare cu 23%, iar cele mai mici au fost inregistrate de Malta, 4%, Portugalia, 9% si Grecia, 11%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri